Pomoć zatražena još u aprilu prošle godine

Makrofinansijski kredit EU od 100 miliona evra za Severnu Makedoniju

EURegionVesti

10.7.2023 14:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Makrofinansijski kredit EU od 100 miliona evra za Severnu Makedoniju Makrofinansijski kredit EU od 100 miliona evra za Severnu Makedoniju
EU će obezbediti 100 miliona evra makrofinansijske pomoći Severnoj Makedoniji i tako doprineti ekonomskoj stabilizaciji i reformskoj agendi te zemlje. Ukupna suma će biti... Makrofinansijski kredit EU od 100 miliona evra za Severnu Makedoniju

EU će obezbediti 100 miliona evra makrofinansijske pomoći Severnoj Makedoniji i tako doprineti ekonomskoj stabilizaciji i reformskoj agendi te zemlje. Ukupna suma će biti u formi zajmova i biće na raspolaganju u dve jednake tranše, saopštio je danas Savet EU.

Navodi se da su ekonomiju Severne Makedonije znatno pogodile recesija prouzrokovana pandemijom i  energetska kriza zbog rata u Ukrajini i velike zavisnosti zemlje od uvoza goriva i struje.

Makrofinansijski zajam EU prati dvogodišnji program podrške zaključen sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u iznosu do 530 miliona evra i doprineće pokrivanju finansijskih potreba Severne Makedonije u 2023. i 2024. a koje su identifikovane u programu MMF, prenosi Beta.

Preduslov za odobravanje makrofinansijske pomoći na ovaj način je da Severna Makedonija poštuje demokratske mehanizme, uključujući višepartijski parlamentarni sistem i vladavinu prava, i garantuje poštovanje ljudskih prava.

U saopštenju Saveta navodi se da će se Evropska komisija i vlasti Severne Makedonije dogovoriti o jasno definisanoj ekonomskoj politici i finansijskim uslovima, sa fokusom na strukturne reforme i zdrave javne finansije, ka kojima će otići pomoć. Odluka Saveta stupa na snagu trećeg dana od dana objavljivanja u službenom glasniku EU.

Severna Makedonija je tražila makrofinansijsku pomoć EU još u aprilu 2022. godine, u uslovima pogoršanja ekonomske situacije i izgleda. Komisija je tada stavila zahtev na čekanje i vlada u Skoplju ga je obnovila u oktobru.

  • ELLA

    11.7.2023 #1 Author

    I tako nastaje robovlasništvo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...