Profesorka sa Jejla savetovala Apple, Microsoft i Amazon

Makron kritikuje imenovanje Amerikanke na važnu poziciju u Evropskoj komisiji

SvetVesti

19.7.2023 08:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Makron kritikuje imenovanje Amerikanke na važnu poziciju u Evropskoj komisiji Makron kritikuje imenovanje Amerikanke na važnu poziciju u Evropskoj komisiji
Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) kritikovao je Evropsku komisiju zato što je imenovala bivšu savetnicu giganata iz Silicijumske doline – uključujući Apple, Microsoft... Makron kritikuje imenovanje Amerikanke na važnu poziciju u Evropskoj komisiji

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) kritikovao je Evropsku komisiju zato što je imenovala bivšu savetnicu giganata iz Silicijumske doline – uključujući Apple, Microsoft i Amazon – na mesto glavnog ekonomiste za kontrolu konkurencije.

Makron je rekao da će profesorka sa Jejla Fiona Skot Morton (Fiona Scott Morton) „morati da se povuče“ iz brojnih ključnih istraga o konkurenciji zbog svojih prethodnih uloga u Big Tech kompanijama.

Kako piše Bloomberg, na marginama sastanka lidera EU, francuski predsednik je rekao da bi „bio otvoren“ za takvo zapošljavanje ako bi Evropljani dobili slične poslove „u srcu donošenja odluka u Beloj kući“ ili u Kini. On je rekao da bi bilo „izuzetno zabrinjavajuće“ ako bi se pokazalo da postoji manjak evropskih ekonomista koji bi bili pogodni za tu funkciju umesto američkih.

Makronova reakcija na ovo imenovanje usledila je nakon kritika ministara u njegovoj vladi, kao i poslanika u Evropskom parlamentu.

Margret Vestager (Margrete Vestager), komesarka EU za konkurenciju, rekla je skupštinskom odboru za ekonomiju u utorak da komisija želi da imenuje glavnog ekonomistu „na osnovu zasluga, a ne na osnovu njegovog pasoša“. Ipak, rekla je da je u toku procena da bi se ispitalo da li Skot Morton možda ima sukob interesa koji bi mogao da utiče na njen budući rad u Komisiji.

Ranije ove nedelje deo evropskih ekonomista pohvalio je postavljanje Fione Skot Morton, hvaleći Evropsku komisiju što je privukla osobu koja “spada među najbolje ekonomiste na svetu“. Skot Morton bi trebalo da stupi na novu poziciju 1. septembra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...