pripreme za scenario bez ruskog gasa

Makron pozvao kompanije, vladine agencije i domaćinstva da štede energiju

BiznisEUU fokusuVesti

14.7.2022 17:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Makron pozvao kompanije, vladine agencije i domaćinstva da štede energiju Makron pozvao kompanije, vladine agencije i domaćinstva da štede energiju
Predsednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) pozvao je kompanije, vladine agencije i domaćinstva da učine više na uštedi energije dok se Francuska priprema da... Makron pozvao kompanije, vladine agencije i domaćinstva da štede energiju

Predsednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) pozvao je kompanije, vladine agencije i domaćinstva da učine više na uštedi energije dok se Francuska priprema da Rusija prekine uvoz gasa i dok se rat u Ukrajini odugovlači.

„Rusija je već počela da prekida isporuke gasa i šalje poruku da će koristiti energiju kao oružje u ratu“, rekao je Makron u televizijskom intervjuu povodom praznika 14. jula., prenosi Financial Times.

„Moramo se pripremiti za scenario u kome treba da se snađemo u potpunosti bez ruskog gasa“, rekao je francuski predsednik i dodao da je verovatno potrebna opšta mobilizacija.

Ovo je prvi put da je predsednik rekao da se zemlja suočava sa scenarijem iz 1970-ih godina nestašice struje i benzina zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Ministri su umesto toga tvrdili da je tradicionalna snaga Francuske u nuklearnoj energiji značila da je manje zavisila od uvoza ruskog gasa od svojih suseda, tako da još nije tražila od građana ili preduzeća da smanje.

Nasuprot tome, Nemačka je započela napore da uštedi energiju radeći sve od prigušivanja ulične rasvete do smanjenja grejanja u bazenima.

Uštede energije su bile neophodne kao i diversifikacija evropskih snabdevača gasom izvan Rusije i stvaranje zaliha za zimu, rekao je on.

Makron je rekao da veruje da će se rat u Ukrajini odugovlačiti i da zapadne zemlje moraju da održe podršku vladi Vladimira Zelenskog i vojsci.

  • TATJANA

    14.7.2022 #1 Author

    Oni su i tako vec stedljivi

    Odgovori

  • TINA

    14.7.2022 #2 Author

    To ce uticati I na formiranje novih navika u svakodnevnom zivotu gradjana

    Odgovori

  • GOCA BG

    14.7.2022 #3 Author

    Nazalost,narod ce ispastati najvise…

    Odgovori

  • GAGA

    14.7.2022 #4 Author

    Pa kakav ce to onda Grad svetlosti biti?

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    15.7.2022 #5 Author

    Eto dočekamo i mi da kažemo hvala Bogu sto nismo u Evropi, uništi ih Amerika a tek će osetiti.

    Odgovori

  • BOJANA

    15.7.2022 #6 Author

    Izgleda da nas sve čeka teška zima

    Odgovori

  • MAJA

    15.7.2022 #7 Author

    Videcemo kakva ce nama zima biti

    Odgovori

  • JOVANA

    15.7.2022 #8 Author

    Tek dolazi los period

    Odgovori

  • Boba3

    17.7.2022 #9 Author

    Nadamo se najboljem…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...