Prvi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj

Makronova koalicija u vođstvu

EUVesti

12.6.2022 20:58 Autor: Vladimir Jokanović 4

Makronova koalicija u vođstvu Makronova koalicija u vođstvu
Prema prvim preliminarnim rezultatima parlamentarnih izbora u Francuskoj, centristička koalicija Ansambl predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) osvojila je između 25 i 26 odsto glasova.... Makronova koalicija u vođstvu

Prema prvim preliminarnim rezultatima parlamentarnih izbora u Francuskoj, centristička koalicija Ansambl predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) osvojila je između 25 i 26 odsto glasova.

Veoma sličan rezultat, prema reprezentativnom uzorku glasanja, ostvario je levičarski savez Nupes Žan-Lik Melanšona (Jean-Luc Melenchon).

Birači u Francuskoj glasali su u nedelju u prvom krugu parlamentarnih izbora, dok će drugi krug biti održan 19. juna. Makron, koji je u aprilu drugi put izabran za predsednika, nada se da će njegova koalicija centra Ansambl osvojiti većinu od 577 poslaničkih mesta, a to je ne manje od 289.

Većina je potrebna Makronu da bi izbegao kohabitiranje sa drugim partijama, odnosno situaciju u kojoj premijer ne bi bio na njegovoj političkoj strani, prenosi France24.

Kohabitacija je poslednji put bila na snazi u Francuskoj od 1997. do 2002. godine za vreme predsednika Žaka Širaka (Jacques Chirac), kada predsednik nije imao većinu u parlamentu.

Tri različite agencije prognoziraju da će koaliciji Ansambl pripasti između 260 i 310 mandata u drugom krugu glasanja, a da će druga biti koalicija Nupes sa 150 do 220 mandata. To znači da se predviđa da će Makronova koalicija pobediti, ali da može da se desi da istovremeno izgubi apsolutnu većinu u parlamentu.

Francuskoj krajnjoj desnici, predvođenoj Marin Le Pen (Marine Le Pen), predviđa se da će osvojiti najmanje 15 mandata, što će joj biti dovoljno za formiranje poslaničke grupe, prenosi Al Jazeera. Pre pet godina ona je osvojila svega osam mandata.

Izlaznost u prvom krugu francuskih parlamentarnih izbora bila je tradicionalno niska, ispod 50 odsto. Konačni rezultati prvog kruga izbora biće saopšteni u ponedeljak.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...