iz budžeta biće isplaćeno oko 100 miliona evra

Mali: Na sednici parlamenta Predlog zakona o novčanoj podršci majkama dece do 16 godina

SrbijaVesti

19.7.2023 11:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Mali: Na sednici parlamenta Predlog zakona o novčanoj podršci majkama dece do 16 godina Mali: Na sednici parlamenta Predlog zakona o novčanoj podršci majkama dece do 16 godina
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će se danas na sednici Skupštine Srbije naći Predlog zakona o isplati novčane pomoći majkama dece do... Mali: Na sednici parlamenta Predlog zakona o novčanoj podršci majkama dece do 16 godina

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će se danas na sednici Skupštine Srbije naći Predlog zakona o isplati novčane pomoći majkama dece do 16 godina i da će za to iz budžeta biti isplaćeno oko 100 miliona evra, i podvukao da su javne finansije potpuno stabilne.

Ministar je gostujući na RTS-u, pojasnio odredbe tog predloga zakona navodeći da će pomoć dobiti i deca koja su prošle godine bila izuzeta iz pomoći koja je bila namenjena za mlade od 16 do 29 godina. Prošle godine ta deca nisu imala punih 16 godina, a ove godine su prešla tu starosnu granicu, pa su se našla u međuprostoru.

„Moja poruka je da će za svu decu koja su rođena 21. novembra 2006. i kasnije, ova pomoć biti isplaćena. Reč je o oko 1.190.000 dece koja će dobiti ovu pomoć vrednu oko 12 milijardi dinara“, rekao je Mali, i još jednom ponovio da se sa isplatom ove novčane podrške ni na koji način ne ugrožavaju javne finansije.

Prema njegovim rečima, na sednici parlamenta će se naći čak 25 zakonskih predloga važnih za građane, jer doprinose razvoju zemlje i podizanju njihovog životnog standarda, navedeno je u saopštenju ministarstva.

Posebno je podvukao značaj pomenutog predloga zakona o pomoći majkama dece do 16 godina, i Izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

„Mi ćemo do kraja septembra, ako se usvoji zakon, svakoj majci, hranitelju ili staratelju isplatiti 10.000 dinara jednokratne pomoći za decu do 16 godina. Biće jednostavna procedura prijave na portalu Uprave za trezor. Prijave će trajati od 20. avgusta i do 20. septembra, nakon čega će brzo krenuti isplata“, precizirao je ministar finansija.

On je istakao da će se na sednici parlamenta naći i sistemski važan Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, koji treba dalje da podstakne razvoj građevinske industrije i ulaganje u građevinske objekte. Na dnevnom redu je i 12 ratifikacija finansijskih sporazuma kojima se obezbeđuje nastavak ulaganja u Moravski koridor, put Ruma-Šabac-Loznica i brzu magistralu od Požarevca do Golupca.

Kako je istakao, tu je i 200 miliona evra dodatnih sredstava za dalja ulaganja u zdravstvo, opremu i rekonstrukciju bolnica, kao i važan zakon koji obezbeđuje dodatna sredstva za izgradnju tri nova tehnološka parka, u Nišu, Kruševcu i Čačku, što je značajno za mlade koji žele da pokrenu posao u IT industriji.

  • NATI

    21.7.2023 #1 Author

    Cekamo da vidimo izgradnju tehnoloskig parka

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...