Ustavni sud oborio član zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom

Mame preduzetnice će biti izjednačene sa zaposlenima u 2023. godini

PoreziPoslovanjeSrbija

26.12.2022 13:49 Autor: Ljiljana Begović 5

Mame preduzetnice će biti izjednačene sa zaposlenima u 2023. godini Mame preduzetnice će biti izjednačene sa zaposlenima u 2023. godini
Ustavni sud je pre nekoliko dana doneo odluku da se obori član 17 stav 4 Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kojim se... Mame preduzetnice će biti izjednačene sa zaposlenima u 2023. godini

Ustavni sud je pre nekoliko dana doneo odluku da se obori član 17 stav 4 Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kojim se uređuje isplata naknade za rođenje deteta po osnovu ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova.

Predsednica Udruženja „Mame su zakon“ Tatjana Macura u razgovoru za Biznis.rs kaže da se taj deo zakona odnosi na žene koje samostalno obavljaju delatnost, žene na fleksibilnim ugovorima i na poljoprivredne osiguranice, i to u pogledu dužine trajanja isplate nadoknade tokom odsustva sa posla nakon porođaja.

“Odluka Ustavnog suda u najmanju ruku može da se odnosi na to da će i ove majke moći da odsustvuju sa posla dve godine ukoliko rode treće i svako sledeće dete, kao i majke koje imaju zaključen ugovor o radu sa poslodavcem. Međutim, upravo je taj stav moguće i šire tumačiti od samo ove izmene i ja se nadam da će odluka Ustavnog suda Srbije biti dobra baza da se usvoje i druge izmene koje su predmet pregovora „Mame su zakon“ i ministarke Darije Kisić, a koje je nedavno potvrdio i najavio predsednik države Aleksandar Vučić. Ustavni sud je najavio da će odluka u Službenom glasniku biti objavljena za šest meseci, a to obično znači da se zakonopiscu daje prostor da i sam uvede neophodne izmene zakona”, navodi Macura.

Naša sagovornica ističe da svi pregovori između udruženja “Mame su zakon” i nadležnog ili nadležnih ministarstava idu u pravcu potpunog suzbijanja diskriminacije trudnica i majki preduzetnica, a to u praksi znači da se njihova prava moraju izjednačiti sa pravima onih žena koje su zaposlene kod poslodavca.

“To je krajnji cilj. Kakva će biti dinamika, odnosno da li ćemo do tog cilja stići idući korak po korak ili u velikom skoku ostaje da vidimo”, ocenjuje predsednica udruženja.

Foto: Pixabay.com

Na pitanje kada se može očekivati da će mame preduzetnice dobijati pun iznos naknade dok su na trudničkom i porodiljskom odsustvu kao i zaposlene žene, Tatjana Macura navodi da očekuje da će se ispuniti obećanje koje je dao predsednik države i da će sve izmene stupiti na snagu od 1. marta godine koja dolazi.

Podsetimo, Zakon o zdravstvenom osiguranju obavezuje preduzetnice da tokom trudničkog odsustva zatvore preduzetničku agenciju ukoliko žele pravo na punu naknadu. U slučaju da ne zatvore agenciju njihova naknada će biti umanjena za 50 odsto. Na taj način je ugrožen opstanak poslovanja preduzetnica.

Takođe, udruženja su tražila i promene Zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom, jer je zaposlenim mamama omogućeno da odsustvuju sa posla u trajanju od dve godine nakon rađanja trećeg i svakog narednog deteta. Međutim, mame preduzetnice su ostale uskraćene i za ovo pravo, i u slučaju da rode treće i svako naredno dete po zakonu mogu odsustvovati sa posla samo godinu dana.

Jedan od zahteva je i da mame preduzetnice mogu da prenesu odsustvo sa rada radi nege deteta na partnera.

Zakonom o radu partnerima zaposlenih majki se garantuje pravo prenosa odsustva radi nege deteta. Iako je po prirodi stvari mamama preduzetnicama ovo pravo potrebnije, one su ostale uskraćene. Na taj način su mame preduzetnice onemogućene da sa partnerima organizuju brigu o detetu.

Promena važna za nezaposlene, ali i majke koje imaju više od četvoro dece

Tatjana Macura iz udruženja “Mame su Zakon” kaže da je sam Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom menjan nekoliko puta, ali je ostalo još mnogo toga što nije rešeno – pored porodilja preduzetnica, tu su i nezaposlene majke, majke koje su zaposlene pod fleksibilnim ugovorima, grupe koje će i pored izmena uslovljenih odlukama Ustavnog suda i dalje dobijati naknade tokom porodiljskog i nege deteta manje od republičkog minimalca, kao i majke koje su rodile više od četvoro dece, a koje ovaj zakon ne prepoznaje.

  • MIŠKOVIĆ

    26.12.2022 #1 Author

    Sramota da ovo jos uvek nije reseno

    Odgovori

  • GOCA BG

    26.12.2022 #2 Author

    Verujem da ce udkoro stupito na snagu zakon da imaju iste uslove kao i drugi..

    Odgovori

  • BRANA19

    27.12.2022 #3 Author

    Trebalo je od kad da im se pomogne…

    Odgovori

  • TATJANA

    27.12.2022 #4 Author

    Treba ih zaštiti na sve načine

    Odgovori

  • Dunja5

    27.12.2022 #5 Author

    Konacno… Trebalo je odavno.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...