Crnogorska komercijalna banka i EBRD potpisale ugovor

Za jačanje konkurentnosti MSP i podršku ženama u biznisu šest miliona evra

EUPoslovanjePreduzetnikRegion

22.12.2022 18:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Za jačanje konkurentnosti MSP i podršku ženama u biznisu šest miliona evra Za jačanje konkurentnosti MSP i podršku ženama u biznisu šest miliona evra
Crnogorska komercijalna banka (CKB) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisale su ugovor za novi kreditni paket, u vrednosti od šest miliona... Za jačanje konkurentnosti MSP i podršku ženama u biznisu šest miliona evra

Crnogorska komercijalna banka (CKB) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisale su ugovor za novi kreditni paket, u vrednosti od šest miliona evra, za podršku razvoju ženskog preduzetništva i jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća.

„Sredstva u iznosu od tri miliona evra biće iskorišćena za kreditiranje MSP sa ciljem da se prošire mogućnosti finansiranja privatnih kompanija u okviru Programa za jačanje konkurentnosti MSP za Zapadni Balkan“, navodi se u saopštenju, prenosi Mina.

Kreditna sredstva će, kako se dodaje, pružiti lakši pristup finansijama, omogućavajući kompanijama da prevaziđu svakodnevne poslovne izazove i da ulažu u poboljšanje poslovnog modela, kako bi dostigli standarde Evropske unije.

„Sredstva se mogu iskoristiti da se unaprede tehnologije, procesi ili usluge, posebno u delu kvaliteta proizvoda, zdravlja i bezbednosti, kao i u kontekstu zadovoljavanja EU ekoloških standarda. U tom slučaju, MSP mogu računati na povraćaj 15 odsto vrednosti ukupnih kreditnih sredstava koje je obezbedila Evropska unija“, rekli su iz CKB-a.

Šef EBRD-a u Crnoj Gori Remon Zakaria, rekao je prilikom potpisivanja ugovora da im čini veliko zadovoljstvo što će udružiti snage sa CKB-om u Crnoj Gori i zajedno raditi na jačanju MSP i ženskih preduzeća u zemlji.

„Svojim dominantnim prisustvom na tržištu, CKB će biti naš ključni partner u unapređenju ekonomske tranzicije kroz promovisanje konkurentnosti i rodne inkluzije u crnogorskim kompanijama”, rekao je Zakaria.

Evropska banka za obnovu i razvoj
Foto: EBRD

Predsednik Upravnog odbora CKB-a Tamaš Kamaraši, naveo je da je CKB prva partnerska institucija EBRD-a u okviru Programa za jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori.

On je, takođe, rekao da je potpisivanje današnjih ugovora nastavak uspešne saradnje CKB-a i EBRD-a.

„Svi kapaciteti CKB-a su u službi razvoja crnogorske privrede i promocije najboljih poslovnih praksi i principa. Kreditne linije vezane za jačanje konkurentnosti MSP i za podršku ženama u biznisu u skladu su sa pomenutim načelima i više sam nego uveren da će biti prepoznate među našim klijentima”, kazao je Kamaraši.

Deo kreditnog paketa u vrednosti od tri miliona evra odnosiće se na podršku preduzećima koja su u dominantnom vlasništvu žena ili kojima upravljaju žene.

Finansiranje je obezbeđeno kroz EBRD program Žene u biznisu /Women in Business/, koji podržava Vlada Švedske, u cilju promovisanja ženskog preduzetništva i jačanja inkluzivnosti u poslovnom svetu.

Preduzetnice i korisnice tog programa dobiće priliku da koriste i usluge poslovnog savetovanja koje EBRD pruža kroz program Savetovanje malih biznisa /Advice for Small Business/ (ASB).

Ispred CKB-a ugovor je potpisala članica Upravnog odbora nadležna za strategiju i finansije Maja Krstić.

“Veoma sam ponosna što danas potpisujemo ugovor koji će dati dodatnu snagu i podsticaj razvoju ženskog preduzetništva u Crnoj Gori. Želim istaći da je reč o sveobuhvatnom paketu podrške, koji pored značajnih finansijskih sredstava uključuje i veoma važne savetodavne usluge koje će preduzetnicama dati smernice za kreiranje održivog i uspešnog poslovnog modela”, rekla je Krstić.

EBRD je od početka operacija u Crnoj Gori investirala 711 miliona evra. Kao najveća poslovna banka u zemlji i članica OTP grupe, CKB je prepoznata kao jedan od strateških partnera za projekte koje sprovodi EBRD.

  • TATJANA

    23.12.2022 #1 Author

    Pohvale, daje se podsticaj ženama da udju u biznis jer i one najhrabrije u ovim vremenima teško bi same mogle da pokrenu

    Odgovori

  • GOCA BG

    24.12.2022 #2 Author

    Sjajno,sto veci podsticaj zene preduzetnice treba da dobiju…

    Odgovori

    • DANIJELA

      25.12.2022 #3 Author

      Tako je. Time treba svi vise da se bave i promovisu zensko preduzetnistvo.

      Odgovori

  • MALENA

    25.12.2022 #4 Author

    Bravo za sve zene preduzetnice

    Odgovori

  • VILENJAK

    25.12.2022 #5 Author

    Zaista ih treba podstaći i pomoći im, jer su pokazale kvalitete i rezultate.

    Odgovori

  • LELA

    31.12.2022 #6 Author

    Svaka čast,tako i treba… podrška je neophodna

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...