Ministar finansija o novoj investiciji u železničku infrastrukturu

Mali: Sporazum o izgradnji brze pruge Beograd – Niš 22. decembra

SrbijaVesti

8.12.2022 08:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Mali: Sporazum o izgradnji brze pruge Beograd – Niš 22. decembra Mali: Sporazum o izgradnji brze pruge Beograd – Niš 22. decembra
Ministar finansija Siniša Mali rekao je u Skupštini Srbije da će sporazum o izgradnji brze pruge Beograd-Niš-Preševo biti potpisan 22. decembra, kao i da... Mali: Sporazum o izgradnji brze pruge Beograd – Niš 22. decembra

Ministar finansija Siniša Mali rekao je u Skupštini Srbije da će sporazum o izgradnji brze pruge Beograd-Niš-Preševo biti potpisan 22. decembra, kao i da bi vozovi koji se kreću brzinom do 200 kilometara na sat u narednim godinama trebalo da počnu da prevoze putnike na toj relaciji.

Mali je na sednici Skupštine, tokom rasprave o predloženom budžetu za narednu godinu, ocenio da će to biti podsticaj za razvoj juga Srbije.

„Hoću da znate da ćemo 22. decembra, za samo desetak dana, potpisati sporazum o izgradnji brze pruge Beograd-Niš. Dakle, kako sada vozovi idu brzom prugom Beograd-Novi Sad, a za tri godine će ići od Beograda do Budimpešte, tako ćemo potpisati sporazum i za par godina brzi vozovi će 200 kilometara na sat ići do Niša, pa dole skroz do Preševa“, rekao je Mali a objavile Južne vesti.

Što se tiče rokova izgradnje i puštanja u saobraćaj, Mali nije izneo dodatne detalje, ali je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije navodio 2026. godinu u tom kontekstu, a 2021. u avgustu je potpisivanje ugovora o izgradnji najavljivao za „naredna dva meseca“, podsetio je taj portal.

Vučić je takođe navodio da će pruga biti dugačka 204 km kao i da će se na relaciji Beograd-Niš putovati sat i dvadeset minuta, kao i da će se izgradnja delimično finansirati iz evropskih fondova.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...