Domaći stručnjaci stoje iza inovativnog projekta

Goša proizvela prototip intermodularnog vagona

BiznisSrbija

1.12.2022 08:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Goša proizvela prototip intermodularnog vagona Goša proizvela prototip intermodularnog vagona
U fabrici šinskih vozila (FŠV) Goša u Smederevskoj Palanci, po prvi put je projektovan i proizveden prototip intermodularnog vagona za prevoz kontejnera različitih dimenzija... Goša proizvela prototip intermodularnog vagona

U fabrici šinskih vozila (FŠV) Goša u Smederevskoj Palanci, po prvi put je projektovan i proizveden prototip intermodularnog vagona za prevoz kontejnera različitih dimenzija i namena, koji spada u najtraženije teretne vagone ne samo u Evropi nego i u svetu.

Vagon je izrađen prema najstrožim međunarodnim standardima, a u Goši su posebno ponosni jer je čitav posao obavljen domaćim snagama, objavio je portal Novosti.

Godinu dana bilo je potrebno da stručnjaci Goše, oslanjajući se na sopstveno znanje i iskustvo, naprave prototip podvagona i dobiju licencu za serijsku proizvodnju, navode Novosti, i citiraju direktora FŠV Sašu Stanisavljevića, koji je istakao da je vagon namenjen domaćoj i evropskoj železnici.

Kako je rekao generalni direktor Želvoza Svetozar Bugarin, koji je radio nadzor projekta, vagon je izrađen od domaćih materijala testiranih prema međunarodnim propisima i ispitan u praktičnim uslovima eksploatacije.

„Imali smo podršku železare HBIS, od koje smo nabavljali materijale, veliki doprinos dao je Mašinski fakultet u Beogradu, kao i Direkcija za železnicu Srbije. Ovo je ne samo naš, već, smatramo, i ponos domaće privrede, jer trenutno niko u Srbiji ne proizvodi vagone“, rekao je Bugarin.

Novi intermodularni vagon, čija serijska proizvodnja je najavljena, će nositi žig „proizvedeno u Srbiji“, praviće se za poznate kupce u zemlji i inostranstvu, a moći će da se modifikuje za prevoz „frigo kontejnera“, koji zahtevaju snabdevanje električnom energijom, objavio je portal Novosti.

GOŠA FŠV DOO

INDUSTRIJSKA 70, 11420 Smederevska Palanka , Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
474.017,73 (2021)
Broj zaposlenih:
7 (2021)
  • Dragana

    1.12.2022 #1 Author

    Odlicno. Ima Srbija ideje.

    Odgovori

  • VERA

    2.12.2022 #2 Author

    Bravo za Gošu i za naše stručnjake.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...