Slavni fudbalski klub sabrao gubitke od pandemije

Manchester United živi od TV prava

BiznisFirme u fokusuSvetU fokusuVesti

17.9.2021 16:53 Autor: Vladimir Jokanović 0

Manchester United živi od TV prava Manchester United živi od TV prava
Čuveni fudbalski klub Manchester United uspeo je da nadoknadi deo gubitaka izazvanih pandemijom zahvaljujući prihodima od prodaje televizijskih prava na emitovanje utakmica. Za 12... Manchester United živi od TV prava

Čuveni fudbalski klub Manchester United uspeo je da nadoknadi deo gubitaka izazvanih pandemijom zahvaljujući prihodima od prodaje televizijskih prava na emitovanje utakmica. Za 12 meseci do 30. juna tekuće godine, klub je zaradio 254,8 miliona funti, što je za 81,7 odsto više u odnosu na 140,2 miliona funti prethodne godine.


S obzirom na to da su mnoge utakmice odigrane bez publike, prihodi od ulaznica pali su sa 89,9 miliona funti na 7,1 milion funti, prenosi BBC. U klub se vratio legendarni Kristijano Ronaldo, koji je 2009. godine napustio Old Traford. Manchester je otkupio Ronaldov ugovor od Juventusa za početnih 15 miliona evra, sa opcijom od 23 miliona evra na pet godina.

Uprava kluba ističe da je „sigurnija nego ikada da je klub na dobrom putu“. Izvršni potpredsednik kluba, Ed Vudvord (Ed Woodward) ocenio je da je Manchester pokazao snagu i otpornost u najtežim vremenima.

Ukupni prihod kluba u ovoj godini pao je sa 509 miliona funti na 494, 1 milion funti. Neto gubitak je 92,2 miliona funti, dok je u 2020. godini gubitak iznosio 23,2 miliona funti, ali to je posledica obračunatog poreza. Klub navodi da je prošle godine bio pogođen padom očekivanih prihoda od 70 miliona funti, kao direktnu posledicu pandemije.

Vudvord je naveo da, iako Manchester United ima „samopouzdanje“, ostaje jasno da se „fudbal u celini suočava sa velikim finansijskim izazovima uzrokovanim godinama materijalne inflacije u platama i transferima, pogoršanim uticajem pandemije“.

Uprava navodi da je globalna potražnja za fudbalskim prenosima uživo veoma jaka, o čemu svedoči snažan nivo nedavnih međunarodnih i domaćih ugovora o pravima na emitovanje, ali da nijedan klub ne može uspeti sam.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...