MANDARIĆ KUPIO BANJALUČKO PREDUZEĆE „RB NEKRETNINE“ Vratio se iz Amerike, planira ozbiljne investicije u BiH i Sloveniji

BiznisBolji posaoHi-techLifestyleRegionVesti

15.10.2020 15:52 Autor: Julijana Vincan 1

MANDARIĆ KUPIO BANJALUČKO PREDUZEĆE „RB NEKRETNINE“ Vratio se iz Amerike, planira ozbiljne investicije u BiH i Sloveniji MANDARIĆ KUPIO BANJALUČKO PREDUZEĆE „RB NEKRETNINE“ Vratio se iz Amerike, planira ozbiljne investicije u BiH i Sloveniji
Srpski biznismen i multimilioner iz Amerike, Milan Mandarić, kupio je banjalučko preduzeće RB Nekretnine, sa kojim planira investicije u BiH i u Sloveniji. U Službenom... MANDARIĆ KUPIO BANJALUČKO PREDUZEĆE „RB NEKRETNINE“ Vratio se iz Amerike, planira ozbiljne investicije u BiH i Sloveniji

Srpski biznismen i multimilioner iz Amerike, Milan Mandarić, kupio je banjalučko preduzeće RB Nekretnine, sa kojim planira investicije u BiH i u Sloveniji.

U Službenom glasniku Republike Srpske navodi se da je Mandarić postao pun vlasnik preduzeća čiji je osnivački kapital 5.000 KM.

Obogatio se u SAD kroz proizvodnju elektronskih čipova za računare i ovo mu je drugi put da se vraća na tržište Republike Srpske. Bio je sa Majklom Đorđevićem suvlasnik Banke jugoistočne Evrope, koja je 2002. godine kupila Razvojnu banku Banja Luka.

Foto: Pixabay.com

Zajedno su u međuvremenu 2005. godine banku prodali Novoj ljubljanskoj banci za 50 miliona KM. Nakon toga je ona preimenovana u NLB Razvojnu banku. Kasnije, 2008. godine, Komisija za reviziju privatizacije zaključila je da je prodaja državnog kapitala u Ravojnoj banci vršena mimo zakona.

Capital piše i da je Mandarić u fudbal uložio deo svog bogatstva, koje je pre nekoliko godina bilo oko dve milijarde funti.

Naime, bio je vlasnik engleskih klubova Portsmout i Lester, belgijskog kluba Charleroi i fudbalskog kluba Nice iz Francuske, a 2015. godine je za četiri miliona evra kupio slovenačku Olimpiju.

Mandarić je rođen u Lici u Hrvatskoj, a odrastao u Novom Sadu gde je od oca nasledio privatni biznis. Srbiju je napustio 1969. godine i otišao u SAD.

Tamo je osnovao firmu Lika Corporation i investirao u proizvodnju računarskih komponenti. To se pokazalo kao odličan poslovni potez koji će mu kasnije doneti milione dolara.

Mnogi ga smatraju jednim od osnivača Sicilijumske doline, u kojoj je danas smešteno na hiljade kompanija iz oblasti informacionih tehnologija, među kojima su i Google, Apple, Yahoo i drugi.

Osamdesetih godina u San Hozeu je osnovao kompaniju Sanmina, koja sada u više od 20 država zapošljava više od 40.000 radnika.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...