Srbija u borbi protiv korona virusa

Manje od 3.000 zaraženih, vakcinisano skoro dva miliona ljudi, na Torlaku počela proizvodnja vakcina

SrbijaVesti

15.4.2021 15:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Manje od 3.000 zaraženih, vakcinisano skoro dva miliona ljudi, na Torlaku počela proizvodnja vakcina Manje od 3.000 zaraženih, vakcinisano skoro dva miliona ljudi, na Torlaku počela proizvodnja vakcina
U Srbiji je prema najnovijim podacima do 15 časova u četvrtak, 15. aprila 2021. godine, registrovano ukupno 654.870 potvrđenih slučajeva oboljevanja od virusa Covid-19.... Manje od 3.000 zaraženih, vakcinisano skoro dva miliona ljudi, na Torlaku počela proizvodnja vakcina

U Srbiji je prema najnovijim podacima do 15 časova u četvrtak, 15. aprila 2021. godine, registrovano ukupno 654.870 potvrđenih slučajeva oboljevanja od virusa Covid-19.

Od poslednjeg izveštaja testirano je 14.565 osoba, od kojih je 2.971 pozitivna, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

Do 15 časova u Republici Srbiji na virus korona testirano je ukupno 3.646.957 osoba koje su ispunjavale kriterijume.

Broj hospitalizovanih osoba je 7.341, dok je na respiratorima trenutno 259 pacijenata.

U poslednja 24 sata od posledica korona virusa preminulo je 35 osoba. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 5.881. Procenat smrtnosti u Srbiji od korona virusa je 0,90 odsto.

Konov koeficijent iznosi 20,39 odsto, a predstavlja odnos između broja pozitivnih i ukupnog broja testiranih u jednom danu. Da bismo mogli da kažemo da je situacija sa epidemijom mirna, taj procenat bi trebalo da bude do 0,5 odsto, a sve više od 2,5 odsto je zabrinjavajuće.

Skoro dva miliona građana primilo prvu dozu vakcine

U Srbiji je dato više od tri miliona doza vakcina, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, objasnivši da je dato više od 1,8 miliona prve doze i da je revakcinisano oko 1,2 miliona građana.

„Važno je što možemo da kažemo da ćemo za 15-ak dana imati 1,8 revakcinisanih ljudi, a to je važan rezultat“, istakao je Vučić tokom posete „Torlaku“.

Dodao je da veruje da ćemo moći da značajno ubrzamo proces vakcinacije, čim obezbedimo značajno veću količinu vakcina, što očekuje do kraja aprila.

U ponedeljak u Srbiju treba da stigne još 211.000 Pfizer vakcina, rekao je Vučić i dodao da je u sredu stiglo 50.000 druge komponente ruske vakcine, dok bi u petak trebalo da stigne isto toliko, a u ponedeljak ili utorak još 100.000 prve komponente Sputnjik V. Očekuju se i kineske Sinopharm vakcine pre kraja ovog meseca.

Prve vakcine sa Torlaka između 5. i 10. juna

Prve doze ruske vakcine sa Instituta „Torlak“ izlaze između 5. i 10. juna, najavio je predsednik Aleksandar Vučić i dodao da veruje da ćemo pre kraja godine moći i samostalno da proizvodimo vakcine.

„Da li Sinopharm ili Sputnik V, videćemo, ali verujem do marta i jednu i drugu, da ljudima možemo da ponudimo paletu različitih vakcina“, rekao je Vučić.

Foto: Tanjug

Vučić je sa predsedsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom posetio Institut za virusologiju i serume „Torlak“, gde je juče izvršeno punjenje prve serije kontrolnih doza vakcine Sputnik V.

Kako je rekao, ići će se na to da u početku možemo da proizvodimo 20 miliona, a zatim i 30 miliona, kako bismo mogli da obezbedimo sve potrebe Srbije.

„Ali, ne samo Srbije, već i šireg regiona, jer ne možemo mi da budemo zdravi, ako su svi ostali oko nas bolesni“, rekao je Vučić.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...