STIGLE PRVE VAKCINE PROTIV KORONE IZ COVAX PROGRAMA

Manji broj testiranih i zaraženih nego prethodnih dana, preminulo još 38 osoba

SrbijaVesti

3.4.2021 15:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Manji broj testiranih i zaraženih nego prethodnih dana, preminulo još 38 osoba Manji broj testiranih i zaraženih nego prethodnih dana, preminulo još 38 osoba
U Srbiji su prema najnovijim podacima do 15 časova u subotu, 3. aprila 2021. godine, registrovana ukupno 614.365 potvrđena slučaja oboljevanja od virusa Covid-19.... Manji broj testiranih i zaraženih nego prethodnih dana, preminulo još 38 osoba

U Srbiji su prema najnovijim podacima do 15 časova u subotu, 3. aprila 2021. godine, registrovana ukupno 614.365 potvrđena slučaja oboljevanja od virusa Covid-19.

Od poslednjeg izveštaja testirano je 13.909 osoba, od kojih je 4.133 pozitivno, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

Do 15 časova u Republici Srbiji na virus korona testirano je ukupno 3.461.955 osoba koje su ispunjavale kriterijume.

Broj hospitalizovanih osoba je 7.749, dok je na respiratorima trenutno 297 pacijenata.

U poslednja 24 sata od posledica korona virusa preminulo je 38 osoba. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 5.422. Procenat smrtnosti u Srbiji od korona virusa je 0,88 odsto.

Konov koeficijent iznosi 29,71 odsto, a predstavlja odnos između broja pozitivnih i ukupnog broja testiranih u jednom danu. Da bismo mogli da kažemo da je situacija sa epidemijom mirna, taj procenat bi trebalo da bude do 0,5 odsto, a sve više od 2,5 odsto je zabrinjavajuće.

Više od 2,5 miliona građana primilo vakcinu

U Srbiji su do sada date 2.521.863 doze vakcina protiv korona virusa, a 1.063.559 osoba primilo je i drugu dozu, pokazuju najnoviji podaci Vlade Srbije.

Građani Srbije su vakcinisani ruskom Sputnik V, kineskom Sinopharm, američko-nemačkom vakcinom Pfizer-BioNTech, kao i vakcinom britansko-švedske kompanije AstraZeneca i Univerziteta u Oksfordu.

U Srbiju je u petak uveče stigao prvi kontigent vakcina iz mehanizma Covax, potvrdila je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i izrazila nadu da će se nabavka vakcina iz tog programa istom dinamikom nastaviti i ubuduće.

Rekla je da je dopremljeno 57.600 doza vakcina AstraZeneca kojima će, kako kaže, biti nastavljena imunizacija našeg stanovništva, ali i građana iz regiona.

„Sa ovim vakcinama Srbija može na jedan odgovoran i efikasan način da nastavi zaštitu zdravlja naših građana, ali i da pokaže svoju solidarnost prema regionu“, rekla je Joksimović na konferenciji za medije na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ i navela da je važno da naša zemlja u svakom trenutku ima dovoljno vakcina.

  • Anna

    4.4.2021 #1 Author

    Iskreno, nisam pametna. Što više vreme prolazi manje verujem u vakcinaciju i njihovu bezbednost.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...