ŠEF VLADE ITALIJE ODREKAO SE NAKNADE ZA SVOJ POSAO

Mario Dragi neće premijersku platu od 115.000 evra

EUNovacVesti

14.5.2021 08:52 Autor: Vladimir Jokanović 1

Mario Dragi neće premijersku platu od 115.000 evra Mario Dragi neće premijersku platu od 115.000 evra
Šef vlade Italije Mario Dragi (Mario Draghi) odrekao se godišnje plate u iznosu 115.000 evra, navodeći da tokom svog mandata neće primati “nikakvu naknadu... Mario Dragi neće premijersku platu od 115.000 evra

Šef vlade Italije Mario Dragi (Mario Draghi) odrekao se godišnje plate u iznosu 115.000 evra, navodeći da tokom svog mandata neće primati “nikakvu naknadu bilo koje vrste“. Iako Dragi (73) nije naveo razloge za odricanje od premijerske plate, mediji navode da je to njegov simbolični doprinos naporima da izvuče zemlju iz zdravstvene i ekonomske krize.

Prethodni italijanski premijeri koji nisu primali plate činili su to jer su bili poslanici za razliku od Dragija, dok on već crpi visoke državne penzije iz svojih prethodnih funkcija, šefa Banke Italije i generalnog direktora nacionalnog Trezora, prenosi Financial Times.

Njegova najnovija prijava poreza na dohodak, objavljena u sredu kao deo vladine politike transparentnosti, otkrila je da je zaradio 583.665 evra u 2019. godini, dok njegova imovina uključuje 10 nekretnina, od kojih je devet u Italiji i jedna u Londonu.

Dragi je zarađivao 401.400 evra godišnje kao predsednik Evropske centralne banke, a pre nego što je vodio ECB radio je kao generalni direktor banke Goldman Sachs.

Italijanski političari su među najplaćenijima u Evropi. Pokret Pet zvezdica, koji je deo Dragijeve koalicije jedinstva, postao je najveća itaijanska stranka na poslednjim opštim izborima 2018. godine, navodeći da je “doba privilegija prošlo“.

  • IVAN

    3.11.2022 #1 Author

    jedna od nakonzervativnijih političkih ličnosti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...