Na inicijativu poslodavaca Vlada FBiH promenila odluku o ograničenju zarade trgovaca

Marže prodavaca moraju se vratiti na nivo iz prošle godine

PoslovanjePreduzetnikRegionVesti

15.4.2021 08:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Marže prodavaca moraju se vratiti na nivo iz prošle godine Marže prodavaca moraju se vratiti na nivo iz prošle godine
Vlada FBiH je, na inicijativu Udruženja poslodavaca, izmenila Odluku o propisivanju mere neposredne kontrole cena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice... Marže prodavaca moraju se vratiti na nivo iz prošle godine

Vlada FBiH je, na inicijativu Udruženja poslodavaca, izmenila Odluku o propisivanju mere neposredne kontrole cena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode.
 
Kako je precizirano izmenama, firme i preduzetnici su obavezni da utvrde i primenjuju marže tako da one ne prelaze visinu marži tih proizvoda u procentualnom iznosu kakve su bile na dan 31. decembra 2020. godine.
 
Obaveza se odnosi na pšenično brašno i sve vrste hleba od pšeničnog brašna, mleko i  jogurt 2,8 odsto mlečne masti, sveža jaja, šećer kristal beli, so za ljudsku ishranu, pirinač, testeninu, margarin i biljnu mast, sve vrste svežeg mesa i ribe, mesne i riblje konzerve, jestivo suncokretovo ulje, formule za odojčad, pelene za jednokratnu upotrebu za decu i odrasle, deterdžent za veš u prahu, deterdžent za suđe – tečni i sapun.
 
Razlog za izmenu Odluke je, kako se navodi u obrazloženju Vlade, “optimizacija propisane mere neposredne kontrole cena radi postizanja neophodnog balansa između zaštite životnog standarda građana – kupaca i ekonomski održivog poslovanja proizvođača i trgovaca. Pri tome je naglasak na ekonomski održivom poslovanju malih trgovaca koji su konkurentno inferiorniji u odnosu na velike”.
 
Kako je obrazloženo, 31.decembar 2020. godine je određen kao datum koji je prethodio trećem talasu pandemije i pogoršanju epidemiološke situacije u FBiH, od kada je i zabeležen značajniji rast cena.
 
Ranije propisana lista osnovnih životnih namirnica i drugih proizvoda redukovana je na ukupno 17 stavki, s tim da i dalje dovoljno široko obuhvata pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode koji su najbitniji za zaštitu životnog standarda i ekonomskih interesa građana u FBiH.
 
“Izmenom Odluke se onemogućava ekonomski i društveno neodgovorno, odnosno spekulativno postupanje trgovaca u 2021. godini. Trgovci pad prometa neće moći kompenzovati podizanjem procentualnog iznosa visine marži u odnosu na utvrđen datum, odnosno poslednji dan prošle godine. To znači, u slučaju da su trgovci primenjivali navedenu praksu, sada će biti u obavezi da smanjuju cene proizvoda sa liste za nedozvoljeni uvećani procentualni iznos marži u odnosu na 31. decembra 2020. godine.
 
U obrazloženju je naglašeno i “da sektor trgovine zapošljava više od 95.000 radnika i kad tome dodamo i domaću proizvodnju povezanu s proizvodima s liste, kao i članove njihovih porodica, to čini više od pola miliona građana, čiju egzistenciju i životni standard takođe treba zaštititi”.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...