Pokrenuta nova istraga protiv najbogatijeg na svetu

Mask ponovo pozvan da svedoči o preuzimanju Twittera

Firme u fokusuSvetVesti

8.10.2023 10:51 Autor: Vladimir Jokanović 9

Mask ponovo pozvan da svedoči o preuzimanju Twittera Mask ponovo pozvan da svedoči o preuzimanju Twittera
Milijarder Ilon Mask (Elon Musk), zvanično najbogatija osoba u svetu, našao se pod istragom američke Komisije za hartije od vrednosti zbog njegovog preuzimanja platforme... Mask ponovo pozvan da svedoči o preuzimanju Twittera

Milijarder Ilon Mask (Elon Musk), zvanično najbogatija osoba u svetu, našao se pod istragom američke Komisije za hartije od vrednosti zbog njegovog preuzimanja platforme društvene mreže Twitter vrednog 44 milijarde dolara. Komisija pokušava da primora Maska da se pojavi na svedočenju, što on ne želi.

Istraga je pokrenuta radi utvrđivanja da li je Mask prekršio savezne zakone o hartijama od vrednosti pri kupovini Twittera koji je kasnije preimenovao u X, kao i zbog provere verodostojnosti izjava i podnesaka koje je dao Komisiji, prenosi The Guardian.

Mask je u martu 2022. godine kupio 9,2 odsto udela u kompaniji Twitter i postao njen većinski vlasnik. Kupovina nije otkrivena u dokumentaciji Komisije do sledećeg meseca. Akcionari Twittera ubrzo nakon toga tužili su Maska zbog kasnog podnošenja dokumentacije, ali je njihova tužba odbačena.

Suočen sa suđenjem koje je trebalo da ga primora da završi posao, Mask je kupio preostale akcije Twittera po ugovoru od 44 milijarde dolara i preuzeo kompaniju u oktobru prošle godine. Komisija je sopštila da je pozvala Maska u maju ove godine zahtevajući da svedoči u septembru u njihovoj kancelariji u San Francisku, što je on navodno pristao.

Ipak, dva dana pre nego što je trebalo da svedoči, Mask je izneo „nekoliko lažnih prigovora“ i rekao da se neće pojaviti, saopštila je Komisija. On je takođe odbio da se svedočenje održi u Teksasu, gde je njegovo mesto boravka, u oktobru ili u novembru.

Među svojim primedbama, Mask je naveo da je Komisija pokušala da ga „uznemirava“ i da je njegovom advokatu bilo potrebno vreme da pregleda potencijalno relevantan materijal sadržan u biografiji Maska koja je objavljena prošlog meseca, saopštila je Komisija.

Foto: Flickr @Yuri Samoulov

„Dosta je bilo“, izjavio je Maskov advokat dodajući da je Komisija već uzela svedočenje njegovog klijenta i to više puta u ovoj „pogrešnoj istrazi“. Komisija je saopštila da joj je novo svedočenje potrebno kako bi dobila informacije kojima ne raspolaže, a koje su relevantne za relevantnu i zakonitu istragu.

Mask je navodno koristio nedavnu publikaciju svoje biografije kao još jedan razlog da se ne pojavi radi svedočenja, tvrdeći da knjiga može da sadrži „nove, potencijalno relevantne informacije“ za istragu. Komisija je odbacila ovaj njegov argument kao kao nelegitiman.

Ubrzo nakon što je otkriven njegov udeo u Twitteru, Mask je prihvatio, a zatim odbio mesto u upravljačkom odboru kompanije. Članstvo u odboru značilo bi zabranu sticanja novih akcija. Nakon što je u aprilu prošle godine najavio planove za kupovinu Twittera, Mask je pokušao da izađe iz dogovora, optužujući kompaniju da ne otkriva pun obim aktivnosti botova na svojoj platformi.

Istraga Komisije je najnoviji zaokret u dugotrajnoj istrazi o tome da li je Mask u potpunosti poštovao svoje obaveze otkrivanja podataka kada je počeo da kupuje veliki broj akcija Twittera pre nego što je sklopio ugovor o kupovini kompanije, prenosi CNN.

Mask je dva puta svedočio u okviru istrage u julu 2022. godine, dajući na uvid „stotine dokumenata“ federalnim istražiteljima, saopštila je Komisija. U saopštenju je navedeno da je njeno osoblje nastavlja istragu utvrđivanja činjenica, kao i da do sada nije zaključila da je bilo koji pojedinac ili entitet prekršio savezne zakone. Naredno ročište zakazano je za 9. novembar.

  • ŽIZI

    8.10.2023 #1 Author

    Toliko bogatom čoveku ne mogu ništa

    Odgovori

  • REA

    8.10.2023 #2 Author

    Njemu i pored svega sto ima nikad nije dosadno…

    Odgovori

  • tamara71

    8.10.2023 #4 Author

    Napadaju ga sa svih strana, mesa im se u posao

    Odgovori

  • LAV

    8.10.2023 #5 Author

    Mislim da se on samo ludo zabavlja.

    Odgovori

  • PIKSI

    8.10.2023 #6 Author

    Blago njemu

    Odgovori

  • SUNCICA

    8.10.2023 #7 Author

    Mask je ipak najbogatiji. platice bilo sta

    Odgovori

  • Sindi

    9.10.2023 #8 Author

    Odlican je! Samo neka tako nastavi!

    Odgovori

  • MAJA

    18.10.2023 #9 Author

    Bas se on uplašio zbog toga

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...