Objavljeni kvartalni rezultati nemačke kompanije

Mercedes nadoknađuje zastoje u snabdevanju visokim cenama svojih modela

AutomobiliBerzaLifestyleNovacVesti

27.4.2022 14:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Mercedes nadoknađuje zastoje u snabdevanju visokim cenama svojih modela Mercedes nadoknađuje zastoje u snabdevanju visokim cenama svojih modela
Automobilsku industriju koči rat u Ukrajini, a problemi s isporukama i nedostatak čipova muče je već duže vreme, ali nemačka kompanija Mercedes-Benz ipak i... Mercedes nadoknađuje zastoje u snabdevanju visokim cenama svojih modela

Automobilsku industriju koči rat u Ukrajini, a problemi s isporukama i nedostatak čipova muče je već duže vreme, ali nemačka kompanija Mercedes-Benz ipak i dalje dobro zarađuje, i to zahvaljujući pre svega svojim visokim prodajnim cenama.

Prodaja je u prvom kvartalu ove godine porasla za šest odsto, na 39,4 milijarde evra, objavio je danas Mercedes.

Zarada je, bez obračunavanja kamata i poreza, porasla za 19 odsto, na 5,3 milijarde evra, zbog visokih cena novih i polovnih vozila, kao i smanjenja troškova nakon izdvajanja grupacije teretnih vozila Daimler Truck.

Dobit je za akcionare na kraju kvartala dosegla 3,5 milijardi evra, što je skoro za petinu manje nego u istom periodu prethodne godine, prenosi DPA.

Delimičan prekid poslovanja u Rusiji koncern je morao da nadoknadi sa 709 miliona evra, dok je još 281 milion evra izgubio zbog tzv. „dizel-afere“, odnosno skandala sa rezultatima na testovima izduvnih gasova. 

S druge strane, ostvarena je dobit od 918 miliona evra od prodaje filijala u Kanadi. Mercedes je, međutim, ipak ostvario mali porast dobiti iz ostatka poslovanja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...