pad akcija kompanije, znatno niži prihodi od YouTube oglašavanja

Google ostvario rezultate slabije od očekivanih

BerzaNovacSvetVesti

27.4.2022 12:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Google ostvario rezultate slabije od očekivanih Google ostvario rezultate slabije od očekivanih
Google je zabeležio prihode od 68,01 milijardu dolara u poslednjem kvartalu, što je rast od 23 odsto u odnosu na isti period prošle godine.... Google ostvario rezultate slabije od očekivanih

Google je zabeležio prihode od 68,01 milijardu dolara u poslednjem kvartalu, što je rast od 23 odsto u odnosu na isti period prošle godine. To je, doduše, manje u odnosu na veliki rast od 34 odsto u prvom tromesečju 2021. godine, kada se privreda ponovo otvarala nakon pandemije.

Krovna kompanija Alphabet je prijavila 54,66 milijardi dolara prihoda samo od oglašavanja – u odnosu na 44,68 milijardi dolara prethodne godine u isto vreme.

Međutim, prihod od YouTube oglasa za ovaj kvartal bio je ispod očekivanja analitičara. Društvena mreža za video sadržaj posebno je imala koristi od pandemije, kada su korisnici uglavnom bili kod kuće i gledali klipove preko svojih uređaja. Uporedo sa tim, kineski TikTok zauzima sve veći udeo na video tržištu društvenih medija.

Finansijska direktorka kompanije Alphabet Rut Porat (Ruth Porat) rekla je da je poslovni segment YouTube-a doživeo „skromni rast“, prenosi CNBC.

Izvršni direktor čitave kompanije Sundar Pičaj (Sundar Pichai), u izveštaju investitorima istakao je da YouTube-ov odgovor na TikTok, pod nazivom Shorts, sada ima 30 milijardi pregleda dnevno, što je dvostruko više od broja pregleda u prethodnom kvartalu i četiri puta više nego godinu ranije.

Poslovanje u oblaku ostvarilo je jako dobre rezultate, sa rastom od 44 odsto nadmašivši procene, jer sve više velikih preduzeća prebacuje svoje radne zadatke iz sopstvenih centara podataka. Uprkos tome, segment Poslovanje u oblaku i dalje gubi novac, prijavljujući operativni gubitak od 931 milion dolara, u poređenju sa 974 miliona dolara godinu dana ranije.

Tokom kvartala, Google je zaustavio veći deo svojih ruskih operacija zbog invazije na Ukrajinu. Rast prihoda u evropskom regionu, koji takođe uključuje Bliski istok i Afriku, usporio je na 19 odsto u prvom kvartalu, sa 33 odsto godinu dana ranije.

Ipak, većina rezultata koji su objavljeni, ispod su ranijih očekivanja, pa se u današnjem trgovanju8 na berzi očekuje pad vrednosti akcija kompanije Alphabet-Google. Ona je u jednom danu već u gubitku oko 3,6 odsto, na 2.373 dolara.

Gledajući u odnosu na očekivanja investitora, ostvarena zarada po akciji je 24,62 dolara naspram željenih 25,91 dolar, ukupni prihodi su niži za oko 100 miliona dolara, dok je prihod od oglašavanja na YouTube-u umesto 7,51 milijardu dolara dosegao 6,87 milijardi, odnosno oko 640 miliona dolara manje, piše Refinitiv. 

  • GOCA BG

    27.4.2022 #1 Author

    Cela situacija utice na Google…

    Odgovori

  • Anna

    28.4.2022 #2 Author

    Iskreno, nisam ovo očekivala. Nadam se da će krenuti na bolje.

    Odgovori

  • SNEZANA

    28.4.2022 #3 Author

    Iskreno sasvim neocekivano od njih.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...