Nasdaq 22 odsto ispod rekordnog nivoa

Pad tehnološkog sektora spustio berzanske indekse u SAD

BerzaNovacSvetVesti

27.4.2022 11:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Pad tehnološkog sektora spustio berzanske indekse u SAD Pad tehnološkog sektora spustio berzanske indekse u SAD
Wall Street je zabeležio oštar pad berzanskih indeksa, pri čemu je Nasdaq zaronio na najniži nivo od kraja 2020. godine, što je najviše posledica... Pad tehnološkog sektora spustio berzanske indekse u SAD

Wall Street je zabeležio oštar pad berzanskih indeksa, pri čemu je Nasdaq zaronio na najniži nivo od kraja 2020. godine, što je najviše posledica pritiska na akcije tehnoloških divova.

Dow Jones indeks je pao 809 bodova ili 2,38 odsto, na 33.240 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,81 odsto, na 4.175 poena, a Nasdaq indeks 3,95 odsto, na 12.490 bodova.

Nakon pada u ponedeljak, Nasdaq se nalazi 22 odsto ispod svog rekordnog nivoa, dostignutog u novembru prošle godine, prenosi Mina.

Najviše je, 12 odsto, pojeftinila akcija Tesle jer se ulagači plaše da će osnivač tog proizvođača električnih automobila, Ilon Mask (Elon Musk), prodati deo akcija kompanije kako bi mogao finansirati 44 milijarde dolara vredno preuzimanje kompanije Twitter.

Znatno su pale i cene akcija kompanija Apple, Alphabet i Microsoft, koji ovih dana izveštavaju o poslovnim rezultatima.

Ove sedmice će poslovne izveštaje objaviti gotovo trećina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa. Od 134 kompanije, koje su dosad to učinile, njih 80,5 odsto ostvarilo je veću zaradu nego što su analitičari očekivali. Obično očekivanja nadmaši oko 66 odsto kompanija.

Negativno na tržište utiču i vesti o širenju korona virusa u Kini, što je već pre dovelo do ‘zatvaranja’ Šangaja i nekoliko drugih gradova, a lagano se uvode i restriktivne mere u delovima Pekinga. To će usporiti ionako usporen rast druge po veličini svetske ekonomije.

I na većini evropskih berzi cene akcija su u utorak pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,08 odsto, na 7.386 bodova, ali je frankfurtski DAX skliznuo 1,2 odsto, na 13.756 bodova, a pariski CAC 0,54 odsto, na 6.414 bodova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...