Najveća britanska banka objavila rezultate za prvi kvartal

Pad profita HSBC zbog rata u Ukrajini i usporavanja rasta u Aziji

BankeNovacSvetVesti

26.4.2022 08:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Pad profita HSBC zbog rata u Ukrajini i usporavanja rasta u Aziji Pad profita HSBC zbog rata u Ukrajini i usporavanja rasta u Aziji
Profit britanske banke HSBC opao je za više od četvrtine u prvom kvartalu tekuće godine, jer je najveći evropski zajmodavac povećao svoje rezerve za... Pad profita HSBC zbog rata u Ukrajini i usporavanja rasta u Aziji

Profit britanske banke HSBC opao je za više od četvrtine u prvom kvartalu tekuće godine, jer je najveći evropski zajmodavac povećao svoje rezerve za loše kredite zbog rata u Ukrajini, kao i zbog usporavanja rasta na svojim primarnim azijskim tržištima.

Banka sa sedištem u Londonu prijavila je dobit od 4,2 milijarde dolara pre oporezivanja, što je pad od 1,6 milijardi u odnosu na isti period prošle godine, prenosi Financial Times.

HSBC je izdvojila 600 miliona dolara za očekivane kreditne gubitke zbog rata, a smanjenje zarade uslovljeno je i usporavanjem kineskog sektora nekretnina.

Profit je takođe umanjen zbog porasta broja slučajeva zaraze virusom Covid-19 u Hong Kongu, najvećem tržištu HSBC, što je rezultiralo prigušenom aktivnošću na tržištu akcija, zatvaranjem filijala banaka i usporavanjem odeljenje za upravljanje bogatstvom zajmodavca u Kini, koja je u središtu njegovog poslovanja.

Ipak, banka je nadmašila očekivanja analitičara, koji su prognozirali dobit pre oporezivanja u iznosu od 3,7 milijardi dolara. Prihod je opao za četiri procenta na 12,5 milijardi dolara, što je nešto manje od očekivanih 12,7 milijardi dolara.

  • TATJANA

    26.4.2022 #1 Author

    Rat i kovid ostavljaju svuda posledice

    Odgovori

  • GOCA BG

    26.4.2022 #2 Author

    Manje od ocekivanog,tako da nije bas toliko lose…

    Odgovori

  • STRELAC

    27.4.2022 #3 Author

    Ne zaboravimo aferu oko pranja novca za narko kartele u Panami,ko ne zna pogledajte dokumentarac.Sto se mene tice mogu i kljuc u bravu da stave.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...