Velike američke banke objavile kvartalne izveštaje

Goldman Sachs i Citigroup ipak bolji od prognoza

BankeNovacSvetVesti

14.4.2022 15:24 Autor: Vladimir Jokanović 0

Goldman Sachs i Citigroup ipak bolji od prognoza Goldman Sachs i Citigroup ipak bolji od prognoza
Banka Goldman Sachs objavila je u četvrtak podatke o zaradi u prvom kvartalu tekuće godine, koji su nadmašili prognoze analitičara kao i podatke o... Goldman Sachs i Citigroup ipak bolji od prognoza

Banka Goldman Sachs objavila je u četvrtak podatke o zaradi u prvom kvartalu tekuće godine, koji su nadmašili prognoze analitičara kao i podatke o prihodu, čime su takođe nadmašili očekivanja. Veću zaradu i prihode od očekivanih u prvom tromesečju ostvarila je i investiciona banka Citigroup.

Goldman Sachs objavio je zaradu od 10,76 dolara po akciji uz prihod od 12,93 milijarde dolara, prenosi Investing. Analitičari su prognozirali da će banka ostvariti dobit od 8,97 dolara po akciji uz prihod od 11,98 milijardi dolara. Banka je zabeležila pad prihoda od 42 odsto. Njeni prihodi u prvom tromesečju prošle godine iznosili su 17,7 milijardi dolara.

Vrednost akcija Goldman Sachsa pala je za 15 odsto od početka godine, a i dalje je za 24,45 odsto niža u odnosu na rekordnu cenu iz novembra 2021. godine. Nakon objavljivanja izveštaja u četvrtak, akcije Goldman Sachsa ojačale su za 1,72 u pretprodaji.

Citigroup ostvarila je zaradu od 2,02 dolara po akciju, iako su procene nagoveštavale zaradu od 1,55 dolara po akciji. Banka je zabeležila prihod od 19,19 milijardi dolara, naspram očekivanih 18,15 milijardi dolara, prenosi CNBC.

Banka je saopštila da je zarada pala za 46 odsto, odnosno za 4,3 milijarde dolara, zbog većih troškova kredita i nižih prihoda, koji su pali za dva procenta. Ključno pitanje sa kojim se suočava Citigroup je koliki udarac će pretrpeti zbog svoje izloženosti prema ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Citigroup je globalno najraširenija od velikih američkih banaka sa poslovanjem u više od 100 država u svetu i samim tim verovatno ima najznačajniju izloženost u Ukrajini, ocenjuju analitičari. Banka je najavila izlazak sa 13 tržišta izvan Sjedinjenih Američkih Država u nastojanju da pojača prihode.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...