Loše prognoze za ostrvsku ekonomiju

Velika Britanija nadomak recesije

SvetVesti

19.4.2022 12:51 Autor: Vladimir Jokanović 4

Velika Britanija nadomak recesije Velika Britanija nadomak recesije
Britanska ekonomija je u sve većem riziku da zapadne u letnju recesiju usled najvećeg pritiska na prihode domaćinstava od sredine pedesetih godina prošlog veka,... Velika Britanija nadomak recesije

Britanska ekonomija je u sve većem riziku da zapadne u letnju recesiju usled najvećeg pritiska na prihode domaćinstava od sredine pedesetih godina prošlog veka, jer rastuća inflacija umanjuje potrošačku moć, ocenjuju ekonomisti.

Oni navode da bi dvostruki udarac na ekonomiju, usporavanje rasta nakon izolacije izazvane pandemijom i rast troškova života nakon ruske invazije na Ukrajinu mogao da dovede do pada BDP u dva uzastopna kvartala, što je definicija recesije, prenosi Guardian.

Nakon slabijeg učinka rasta od očekivanog u februaru i uz stopu inflacije koja je prošlog meseca dostigla najviši nivo od 1992. godine, prognostičari iz Sitija ocenjuju da je BDP porastao za oko jedan odsto u prvom kvartalu ove godine, ali da je na putu da pređe u minus tokom leta.


Analitičari predviđaju da će privredna aktivnost biti dodatno umanjena zbog prazničnog kraljičinog jubileja u junu, kada tradicionalno opada ekonomija. Očekuje se i niža stopa aktivnosti u zdravstvenom sektoru nakon žurbe da se obavi vakcinacija protiv Covid-19.

Banka ING prognozira da će se britanska privredna aktivnost u drugom kvartalu smanjiti za 0,3 odsto, nakon čega će u trećem kvartalu ojačati za 0,2 odsto. Konsultantska kuća Capital Economics predviđa da će raspoloživi prihod domaćinstava oslabiti za oko 1,9 odsto u tekućoj godini.

  • SNEZANA

    19.4.2022 #1 Author

    Nazalost nadomak recesije smo svi.

    Odgovori

  • DANIJELA

    19.4.2022 #2 Author

    Da nije i za recesiju kriva EU?!

    Odgovori

  • GOCA BG

    19.4.2022 #3 Author

    To ce se odraziti na sve zemlje zbog nepredvidive situacije oko Ukrajine…

    Odgovori

  • Iva

    19.3.2023 #4 Author

    Ceo svet je u ratu,samo što se cuti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...