Nagrade za oporavak poslovanja od efekata pandemije

Bonusi za direktore kompanija FTSE 100 kao nekada

BerzaNovacSvetVesti

18.4.2022 14:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Bonusi za direktore kompanija FTSE 100 kao nekada Bonusi za direktore kompanija FTSE 100 kao nekada
Plate izvršnih direktora kompanije koje su izlistane u britanskom berzanskom indeksu FTSE 100 vratile su se na nivoe pre pandemije, nakon povećanja za trećinu... Bonusi za direktore kompanija FTSE 100 kao nekada

Plate izvršnih direktora kompanije koje su izlistane u britanskom berzanskom indeksu FTSE 100 vratile su se na nivoe pre pandemije, nakon povećanja za trećinu prošle godine. Neki sektori su doživeli procvat uporedo sa ublažavanjem pandemije.

Analiza konsultantske kuće PwC o prvih 50 kompanija iz FTSE 100 koje su objavile svoje izveštaje o naknadama za 2021. godine pokazuje da je srednja ukupna naknada za izvršne direktore porasla za 34 odsto od 2020. godine na 4,1 milion funti. Rast je uglavnom podstaknut velikim povećanjem godišnjih bonusa, prenosi Financial Times.

To je označilo povratak na nivoe koji su poslednji put zabeleženi pre pandemije Covid-19, kada je srednja ukupna naknada za izvršne direktore kompanija iz FTSE 100 dostigla 4,2 miliona funti u 2019. godini. Prosečan bonus izvršnog direktora za 2021. godinu dostigao je 82 odsto vrednosti maksimalne isplate iz 2019. godine.

Analitičari takođe ističu da su kompanije u svoje bonus planove na početku 2021. godine ugradile pesimizam zbog neizvesnosti u vezi sa pandemijom. Među sektorima koji su doživeli procvat usled ublažavanja efekata pandemije su bankarstvo, šire finansijske usluge i građevinarstvo. Sektori putovanja, ugostiteljstvo i maloprodaja nisu se oporavili u istoj meri.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...