Rast ekonomije ostrvske zemlje niži od očekivanog

Britanski BDP između januara i februara porastao za 0,1 odsto

SvetVesti

11.4.2022 19:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Britanski BDP između januara i februara porastao za 0,1 odsto Britanski BDP između januara i februara porastao za 0,1 odsto
Ekonomija Velike Britanije beleži neznatan rast zbog slabije aktivnosti u zdravstvenom sektoru, prekidima u lancima snabdevanja i oluja, što izaziva zabrinutost vezanu za njenu... Britanski BDP između januara i februara porastao za 0,1 odsto

Ekonomija Velike Britanije beleži neznatan rast zbog slabije aktivnosti u zdravstvenom sektoru, prekidima u lancima snabdevanja i oluja, što izaziva zabrinutost vezanu za njenu otpornost na rastuće cene života.

Bruto domaći proizvod porastao je 0,1 odsto između januara i februara, što je sporije u odnosu na 0,8 odsto mesec dana ranije, navodi se u podacima koje je objavila britanska Kancelarija za nacionalnu statistiku, piše Financial Times.

Ekonomisti koje je anketirao Reuters predviđali su rast od 0,3 odsto.

Kako navodi direktor za ekonomsku statistiku u ONS Daren Morgan (Darren Morgan), ekonomija se malo promenila u februaru, nakon popuštanja mera za prekomorska putovanja, što je dovelo do rasta u turističkom sektoru.

Proizvodni sektor beleži pad od 0,4 odsto, pri čemu proizvođači motora imaju teškoće sa nabavkom delova. Građevinski sektor beleži pad od 0,1 odsto, jer postoje naznake da su snažne oluje više puta dovele do prekida aktivnosti.

Rast u uslužnom sektoru je usporen, pa je sada 0,2 odsto u odnosu na 0,8 odsto prethodnog meseca. Prehrambeni sektor i smeštaji su najviše doprineli rastu, sa povećanjem aktivnosti od 8,6 odsto.

Ipak, smanjene aktivnosti u zdravstvenom i sektoru socijalnog rada dovele su do pada od 3,6 odsto, što je efekat niže stope vakcinacije.

Trenutno, britanska ekonomija je za 1,5 odsto veća u odnosu na nivoe pre pandemije.

  • SANJA

    12.4.2022 #1 Author

    Ma svemu je skocila,kad se sagleda 0.8 prosli mesec i sada 0.1 samo slace kao crnogorsko kolo da igraju

    Odgovori

  • STRELAC

    12.4.2022 #2 Author

    Ne brinem se ja za njih

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...