U čitav projekat arapska kompanija uložiće 18 miliona evra

Metito dobio koncesiju na 25 godina za prečišćavanje vode u Zrenjaninu

EkologijaSrbijaU fokusuVesti

6.7.2022 11:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Metito dobio koncesiju na 25 godina za prečišćavanje vode u Zrenjaninu Metito dobio koncesiju na 25 godina za prečišćavanje vode u Zrenjaninu
Ugovor o realizaciji projekta prečišćavanja vode za piće u Zrenjaninu potpisan je danas u Vladi Srbije s kompanijom Metito iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji... Metito dobio koncesiju na 25 godina za prečišćavanje vode u Zrenjaninu

Ugovor o realizaciji projekta prečišćavanja vode za piće u Zrenjaninu potpisan je danas u Vladi Srbije s kompanijom Metito iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji bi trebalo da omogući da 95.000 stanovnika tog grada dobije čistu pijaću vodu. U čitav projekat biće uloženo 18 miliona evra.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, direktor kompanije Metito Rami Gandur i direktor JКP Vodovod i kanalizacija Zrenjanin Predrag Bodiroga, u prisustvu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić.

Brnabić je navela da će Metito u narednih 25 godina upravljati postrojenjem i investirati u njega, nakon čega će ono postati vlasništvo grada. Objasnila je da je Metito otkupio postojeće postrojenje za 3,5 miliona evra i da će u projekat dobijanja čiste pijaće vode za 95.000 stanovnika grada Zrenjanina uložiti još 18 miliona evra.

Premijerka je istakla da je Vlada Srbije pomogla da se reši višedecenijski problem sa vodom za piće grada Zrenjanina, dodavši da je on rešen na jedini mogući način, kroz javno-privatno partnerstvo.

Kako je rekla Ana Brnabić, prethodni vlasnik fabrike za proizvodnju vode bila je privatna kompanija, pa Vlada Srbije nije mogla svojim sredstvima da reši ovu situaciju. „Ovo je najznačajniji trenutak u teškom projektu obezbeđivanja pijaće vode građanima Zrenjanina i skidanja zabrane upotrebe vode koja je uvedena pre više decenija“, naglasila je Brnabić.

Premijerka je izrazila nadu da će stanovnici Zrenjanina u prvom kvartalu 2023. godine dobiti tehnički ispravnu vodu, a u prvom kvartalu 2024. godine i vodu za piće, prenela je Beta.

Brnabić je najavila i da će vlada paralelno sa ovim poslom uložiti 510 miliona dinara u sanaciju vodovodne mreže i zamenu azbestnih cevi u Zrenjaninu kako bi voda koju će građani dobiti u svojim domovima bila istog kvaliteta kao na izlazu iz fabrike vode.

Gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura, izjavio je: “Pronašli smo kao partnera renomiranu kompaniju koja ima inovativnu tehnologiju, a vrednost investicije je minimum 18 miliona evra. Najveći garant ovog projekta biće Vlada Republike Srbije, a mi smo uložili maksimum opreza i smanjili rizike za grad i građane na najmanji mogući nivo”, izjavio je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

Srbija je prvo tržište u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi u koje će Metito investirati ukupno 50 miliona evra, a ovaj izbor je načinjen uz stanovište kompanije da strateška pozicija zemlje, ekonomska stabilnost, vizija liderstva i sposobni ljudi pružaju povoljan ambijent za investitore i veliki potencijal za održivi rast, piše u zvaničnom saopštenju kompanije.

Potpisnik ugovora je firma Panonija vode, koju je Metito osnovao u Srbiji.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...