Privreda ima još tri godine da reši problem otpadnih voda

Ukupne investicije za zaštitu voda u Srbiji procenjene na 5,4 milijardi evra

BiznisEkologijaInfrastrukturaSrbijaU fokusuVesti

8.4.2022 12:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Ukupne investicije za zaštitu voda u Srbiji procenjene na 5,4 milijardi evra Ukupne investicije za zaštitu voda u Srbiji procenjene na 5,4 milijardi evra
Prema evropskim regulativama sva preduzeća u Srbiji koja ispuštaju otpadne vode moraće u naredne tri godine da reše ovo pitanje, saopšteno je iz Nacionalne... Ukupne investicije za zaštitu voda u Srbiji procenjene na 5,4 milijardi evra

Prema evropskim regulativama sva preduzeća u Srbiji koja ispuštaju otpadne vode moraće u naredne tri godine da reše ovo pitanje, saopšteno je iz Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

S druge strane, prema rečima direktora održivog razvoja u NALED-u Slobodana Krstovića procenat prečišćenih voda koje se vrate u izvorišta već nekoliko godina ne prelazi osam odsto, a ulaganja u postrojenja zahtevaju velike investicije, posebno za male privrednike.

U Srbiji ukupno 47 gradova i opština ima postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, od kojih gotovo polovina nije u funkciji, a ukupne investicije za zaštitu voda u Srbiji procenjuju se na 5,4 milijardi evra.

Kako se navodi, upravo zbog toga su na sastanku članova Saveza za zaštitu životne sredine NALED-a razmatrana potencijalna rešenja do kojih je moguće doći međusobnom saradnjom privatnog, javnog i civilnog sektora.

Kompanija Coca-Cola HBC prva je kompanija u Srbiji koja je nosilac sertifikata Međunarodnog standarda za upravljanje vodnim resursima (AWS standard). Menadžerka za javne i regulatorne poslove u kompaniji Coca-Cola HBC Srbija Tisa Čaušević predstavila je Alijansu za upravljanje vodnim resursima (AWS) kao uspešan model saradnje u svetu.

Naglašeno je da članovi alijanse dolaze iz svih sektora, kako bi zajedno doprineli održivosti lokalnih vodnih resursa kroz usvajanje i promociju univerzalnog okvira za održivo korišćenje vode – AWS standarda.

„Poslednja geopolitička dešavanja pokazuju da poslujemo u krhkim ekosistemima, zbog čega je očuvanje prirodnih resursa jako važno. Kad je voda kao ključni resurs u pitanju, naša kompanija smanjila je potrošnju vode za više od 50 odsto u poređenju sa 2007. godinom, a radimo na tome da ovaj procenat bude i veći. AWS standard nalaže kompanijama da prođu kroz pet koraka – prikupljanje informacija za razumevanje vodnih resursa, razvoj planova za upravljanje otpadnim vodama i implementacija, procena ispunjenja planova, komunikacija i javno objavljivanje. Obe naše punionice, u Beogradu i Vlasini, prošle su kroz ovaj proces, zbog čega smo prepoznati kao prvi nosioci AWS sertifikata u Srbiji“, izjavila je Čaušević.

Prema njenim rečima, ovakav okvir mogu da usvoje i primene sve organizacije, bez obzira na svoju veličinu, sektor u kojem posluju i mesto gde se nalaze, a sve sa ciljem odgovornog upravljanja, očuvanja kvaliteta vode, zaštite biodiverziteta i živog sveta u okviru sliva kojima pripadaju.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici javno-komunalnog preduzeća Beogradski vodovod i kanalizacija, a koordinator za analizu i unapređenje rada kanalizacionog sistema Marko Lazić istakao je da je u toku sprovođenje nekoliko projekata za rešavanje pitanja otpadnih voda u glavnom gradu, kao i izgradnja sistema za prečišćavanje mulja. Ipak, ukupna dužina kanalizacione mreže u Beogradu iznosi 2.300 kilometara, zbog čega rad na ovim projektima zahteva mnogo vremena.

Kako bi se učvrstila saradnja svih zainteresovanih strana, predloženo je i osnivanje tematske radne grupe, koja bi uključila privredu, institucije, civilne organizacije i akademsku zajednicu.

  • GOCA BG

    8.4.2022 #1 Author

    Ovaj problem je davno trebao da bude resen…

    Odgovori

  • ZVE84

    9.4.2022 #2 Author

    Jel to rešava privreda ili država?!

    Odgovori

  • Bella

    9.4.2022 #5 Author

    Nadam se da ce se pametno iskoristiti taj novac.

    Odgovori

  • kaćica

    9.4.2022 #6 Author

    Voda je od kljucnog znacaja za sve.

    Odgovori

  • STRAHINJA

    9.4.2022 #7 Author

    Goruce pitanke vec decenijama. Ekoloska svest mala, stedstva mala…a nije prioritet logicno

    Odgovori

  • Milovan94

    10.4.2022 #8 Author

    Mislim da problem otopadnih voda nikada nećemo rešiti.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...