CLOUD, XBOX I PC SERVISI ZASLUŽNI ZA IZUZETNE FINANSIJSKE REZULTATE

Microsoft zabeležio rast profita od 33 odsto u poslednjem kvartalu, na 15,5 milijardi dolara

BerzaNovacSvetVesti

27.1.2021 13:45 Autor: Marko Miladinović 1

Microsoft zabeležio rast profita od 33 odsto u poslednjem kvartalu, na 15,5 milijardi dolara Microsoft zabeležio rast profita od 33 odsto u poslednjem kvartalu, na 15,5 milijardi dolara
Tehnološki gigant Microsoft objavio je finansijske rezultate za tromesečje oktobar-decembar 2020. godine. Rezultati su iznad svih očekivanja analitičara i investitora. U poslednja tri meseca... Microsoft zabeležio rast profita od 33 odsto u poslednjem kvartalu, na 15,5 milijardi dolara

Tehnološki gigant Microsoft objavio je finansijske rezultate za tromesečje oktobar-decembar 2020. godine. Rezultati su iznad svih očekivanja analitičara i investitora.

U poslednja tri meseca prošle godine kompanija je zabeležila 43,1 milijardu dolara zarade, uz rast od 17 procenata u odnosu na isti period 2019. Još impresivnije zvuči podatak o rastu neto profita od 33 odsto, na nivo od 15,5 milijardi dolara.

Ovoliki uspon na strani profita iznenadio je i same ulagače. Troškovi u posmatranom periodu su generalno bili umanjeni, no glavni pokretač snažnog rasta kompanije Microsoft i dalje predstavljaju njen segment Cloud usluga. Međutim, za razliku od prethodnih rezultata, sada su veliki uspeh pogurali i poslovni segmenti XboX i PC softvera, a tu pre svega dobri stari Windows i njegovi servisi.

Puštanje u prodaju nove generacije igračke konzole Xbox doprinela je rastu u ovom segmentu sa čak 84 procenta.

Kretanje vrednosti akcija Microsofta/NASDAQ – Tradingview

Trgovanje akcijama Microsofta je dobro odreagovalo na ove vesti. Njihovo listiranje na NASDAQ indeksu pokazuje rast od 2,8 odsto i dodatnih 1,22 odsto po zatvaranju trgovačkog dana na Wall Streetu.

Aktuelna cena akcije iznosi 236,85 dolara a tržišna kapitalizacija kompanije se procenjuje na neverovatnih 1.756,5 milijardi američkih dolara.

Kada je reč o povraćaju investicija, Microsoft je svojim akcionarima isplatio okruglo deset milijardi dolara, što je rast od 18 procenata u odnosu na prethodno tromesečje. Od toga je veći deo dat kroz ponovni otkup kompanijskih akcija, dok je iznos od 4,23 milijarde dolara isplaćen u obliku direktnih dividendi, uz prinos od 2,23 dolara po akciji.

  • BOLEK

    13.11.2022 #1 Author

    Oni bas lepo posluju svaka im cast

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...