prioritet povezivanje u regionalnom gasnom sektoru

Mihajlović: Budućnost energetskog sektora nije moguća bez zaštite životne sredine

BiznisInfrastrukturaSrbijaVesti

4.10.2022 15:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Mihajlović: Budućnost energetskog sektora nije moguća bez zaštite životne sredine Mihajlović: Budućnost energetskog sektora nije moguća bez zaštite životne sredine
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović, izjavila je u utorak, na otvaranju 17. Međunarodnog sajma energetike u Beogradu da budućnost energetskog sektora nije moguća bez... Mihajlović: Budućnost energetskog sektora nije moguća bez zaštite životne sredine

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović, izjavila je u utorak, na otvaranju 17. Međunarodnog sajma energetike u Beogradu da budućnost energetskog sektora nije moguća bez zaštite životne sredine, saopštilo je to ministarstvo.

Ona je rekla da je energetska tranzicija, uprkos svim otporima, jedini put koji će Srbiji omogućiti da bude energetski bezbedna i stabilna, prenosi Beta.

„Od formiranja ovog ministarstva govorimo da nema nijedne odluke u energetici i rudarstvu bez zaštite životne sredine, a kada je formirana ova vlada, rekla sam da su ova dva ministarstva kao dve sestre i samo zajedno možemo da u budućnosti radimo i definišemo i realizujemo zelenu agendu, koliko god otpora ili brige bilo“, rekla je Mihajlović.

Dodala je da je dokazano da je moguće imati više električne i toplotne energije iz obnovljivih izvora energije (OIE).

Sajam je, prema njenim rečima, važan jer je odlično mesto da se spoje oni koji proizvode, razvijaju nove tehnologije, sa investitorima, bez obzira na to da li su privatni ili državni.

Država je, kako je rekla, napravila osnovu donošenjem novog zakonodavnog okvira po kome je stvorena mogućnost da potrošači električne energije budu istovremeno i proizvođači, prozjumeri, instaliranjem solarnih panela.

Odgovarajući na pitanja novinara, Mihajlović je rekla da su investicije u nove elektroenergetske kapacitete i regionalno povezivanje u gasnom sektoru i visokonaponskoj mreži prioriteti i da bez ulaganja nema ni stabilne energetike.

„Nama su hitno potrebne investicije i u nove kapacitete, ali i u visokonaponsku i distributivnu mrežu. Radi se o nekoliko milijardi evra, samo kada je reč o elektroenergetici, uključujući i izgradnju reverzibilne hidroelektrane Đerdap 3 i Bistrice.

Povezivanje i u visokonaponskoj mreži i u gasnom sektoru sa regionom je, kako je rekla, prioritet.

„Nama su neophodne investicije u energetsku infrastrukturu i ako uložimo duplo više nego što smo radili u saobraćaju prethodnih deset godina, možemo da spavamo mirno jer ćemo imati dovoljno energije, bićemo nezavisni i možemo da obezbedimo stabilnost za razvoj privrede“, rekla je Mihajlović.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...