eps trenutno uvozi jedan deo električne energije

Mihajlović: Dovoljno energenata za zimu, ne očekujem nestašice i restrikcije

BiznisSrbijaVesti

7.6.2022 11:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Mihajlović: Dovoljno energenata za zimu, ne očekujem nestašice i restrikcije Mihajlović: Dovoljno energenata za zimu, ne očekujem nestašice i restrikcije
Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je u utorak da Srbija čini sve da obezbedi dovoljno energije i energenata za zimu i da se, sudeći... Mihajlović: Dovoljno energenata za zimu, ne očekujem nestašice i restrikcije

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je u utorak da Srbija čini sve da obezbedi dovoljno energije i energenata za zimu i da se, sudeći po rezervama, ne očekuju nestašice ili restrikcije, saopštio je njen kabinet.

„Cela Evropa i svet se pripremaju za zimu, pa tako i mi. Već sada imamo ozbiljne količine benzina, TNG-a, mazuta i kerozina u rezervama, a radićemo na tome da podignemo rezerve nafte i naftnih derivata na 90 dana, iako to nije obaveza“, rekla je ona, gostujući na televiziji K1, prenosi Beta.

Dodala je da sudeći po svemu čime se raspolaže da se ne očekuje da će biti nestašica ili restrikcija.

Mihajlović je rekla da šesti paket sankcija Evropske unije Ruskoj Federaciji daje period od šest meseci za sirovu naftu, a osam meseci za naftne derivate, da države nađu način da obezbede snabdevanje naftom i derivatima drugog porekla, osim iz Rusije.

„Naftna industrija Srbije (NIS) i do sada nije nabavljala samo rusku naftu, nego i naftu iz Iraka i drugih zemalja. Izvesno je da će nas to finansijski koštati, jer će i druge zemlje morati da se preorijentišu, što će povećati tražnju i cene će otići gore“, ocenila je ona.

Radijator
Foto: Freepik.com

Istakla je da je, zahvaljujući dogovoru predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina obezbeđeno 2,2 milijarde kubnih metara gasa godišnje iz Rusije, a da se godišnje troši oko tri milijarde kubnih metara. 

„Razlika će se obezbediti jednim delom iz gasnog skladišta u Mađarskoj, delom iz gasnog skladišta u Banatskom Dvoru, a iduće godine imaćemo mogućnost da oko 40 odsto gasa, pre svega iz Azerbejdžana, dobijamo gasovodom Niš-Dimitrovgrad“, rekla je Mihajlović.

Dodala je da već sada počinju razgovori za rezervaciju kapaciteta za trenutak kad gradnja tog gasovoda bude završena.

Elektroprivreda Srbije (EPS), prema njenim rečima, trenutno uvozi deo električne energije, a da je država omogućila tom preduzeću da uveze i ugalj koji nedostaje dok ne podigne sopstvenu proizvodnju na nivo koji je potreban.

„Moraćemo da potrošimo, verovatno i milijardu evra do kraja godine za uvoz električne energije i uglja samo zato što neko nije radio svoj posao. Sa svim što EPS sada ulaže i preduzima, pre svega na kopovima, trebalo bi da početkom 2024. godine imamo proizvodnju električne energije koja može da pokrije naše potrebe“, rekla je Mihajlović.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...