neće biti doneta nijedna odluka do procene o uticaju na životnu sredinu

Mihajlović: Ne postoji ugovor države sa Rio Tintom

EkologijaSrbijaU fokusuVesti

30.12.2021 11:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Mihajlović: Ne postoji ugovor države sa Rio Tintom Mihajlović: Ne postoji ugovor države sa Rio Tintom
Ne postoji nikakav ugovor države sa kompanijom Rio Tinto i svi podaci o radu Ministarstva rudarstva i energetike su javno dostupni, izjavila je ministarka... Mihajlović: Ne postoji ugovor države sa Rio Tintom

Ne postoji nikakav ugovor države sa kompanijom Rio Tinto i svi podaci o radu Ministarstva rudarstva i energetike su javno dostupni, izjavila je ministarka Zorana Mihajlović.

„Nema nikakvog prava za eksploataciju litijuma, kako to možemo da čujemo. Sve je javno, nema nikakvih ugovora. Ne mogu da stavim na sto nešto što ne postoji. Ono što postoji je elaborat o rezervama litijuma, jer je bitno da znamo sa koliko litijuma raspolažemo, jer je to kritična mineralna sirovina u svetu. Postoji Memorandum o razumevanju iz 2017. koji nema obavezujući karakter. Nikakav ugovor između vlade i „Rio Tinta“ ne postoji“, rekla je Mihajlović.

Ona je za TV Insajder rekla da je sve što je ta kompanija do sada uložila njihov poslovni rizik.

„Ja sve vreme govorim, od kada sam na čelu Ministarstva rudarstva i energetike, da ova zemlja neće doneti ni jednu odluku dok ne budu gotove procene o uticaju na životnu sredinu. Ja bih sačekala studije, pa da onda razgovaramo. Ali, treba svi da znaju da nećemo uraditi ništa što je protiv zakona, države i naroda. Svi zakoni su u skladu sa Evropskom unijom, kao i svi standardi zaštite životne sredine“, rekla je Mihajlović, preneo je Tanjug.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...