Ministarstvo podržava zahteve EPS-a

Mihajlović: Realno je očekivati da poraste cena struje za domaćinstva

BiznisInfrastrukturaSrbijaVesti

28.4.2022 11:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Mihajlović: Realno je očekivati da poraste cena struje za domaćinstva Mihajlović: Realno je očekivati da poraste cena struje za domaćinstva
Realno je očekivati povećanje cene struje za domaćinstva, jer je trenutno najniža u Evropi i to u trenutku dok cene svih komponenti za proizvodnju... Mihajlović: Realno je očekivati da poraste cena struje za domaćinstva

Realno je očekivati povećanje cene struje za domaćinstva, jer je trenutno najniža u Evropi i to u trenutku dok cene svih komponenti za proizvodnju struje svakodnevno rastu, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

„Što se tiče cene električne energije, na stranu to što imamo najnižu cenu u Evropi, nižu i od zemalja u okruženju, ali činjenica je da je prethodnih godinu dana poskupeo ugalj, poskupela je nafta, poskupele su sve komponente za proizvodnju električne energije i nije realno da imamo ovu cenu“, rekla je Mihajlović, gostujući na RTS-u, prenosi Beta.

Nova cena, prema njenim rečima, mora da bude usklađena sa svim parametrima i da bude održiva i za Elektroprivredu Srbije (EPS) i za državu i za građane, „jer EPS mora iz krize da izađe na nogama, a ne na kolenima, pošto je najvažnije preduzeće u zemlji“.

„Ministarstvo stoji uz EPS, mislimo da su zahtevi za povećanjem realni. Taj novac sigurno neće ići za plate, kako pojedini mediji pišu, već za rešavanje problema koji su nastali zbog visokih cena na tržištu“, rekla je Mihajlović.

Ona je, upitana o ceni gasa i Uredbi o ograničenju visine cene naftnih derivata, rekla da se svakodnevno prati situacija na evropskim tržištima i da vlada analizira stanje.

Mihajlović je rekla da imamo dovoljnu količinu svih energenata za nesmetano funkcionisanje privrede i građana, „jer se prethodnih godinu dana ozbiljno radio na tome, ali je potrebno da svi zajedno povedu računa i racionalnije koriste energiju“.

„Ovo nije normalna situacija, ovo je najgora situacija za ekonomiju i energetiku svake države i mislim da svi treba da povedemo računa. Nije realno da toplane greju ako temperatura padne ispod 12 stepeni i tako troše milion kubnih metara gasa, koje možemo da ubacimo u skladište. Smejemo se državama koje štede, umesto da svi zajedno racionalnije koristimo energiju, da više štedimo i da budemo jedinstveni kada je kriza“, rekla je ona.

 • MIŠKOVIĆ

  28.4.2022 #1 Author

  gospođa ministarka mora da zna da imamo i najniža primanja u Evropi ne samo da ističe da nam je cena struje najniža. nije isto plaćati tržišne cene struje sa primanjima od para stotina evra i više hiljada evra

  Odgovori

 • Emilija

  28.4.2022 #2 Author

  To ce biti kao slag na torti za mnoge drzavljane koji imaju mala primanja

  Odgovori

 • SNEZANA

  28.4.2022 #3 Author

  Cene samo rastu,a mi stagniramo,pitam se do kada cemo tako moci.

  Odgovori

 • TATJANA

  28.4.2022 #4 Author

  Ne znam do kad cemo izdrzati svakodnevna poskupljenja

  Odgovori

 • STRELAC

  3.5.2022 #5 Author

  Njoj je mozda realno,nama je nadrealno!!!

  Odgovori

 • TINA

  5.5.2022 #6 Author

  Znaci svi se mi kolektivno smejemo drugim drzavama kako stede struju

  Odgovori

 • Lolek

  30.11.2022 #7 Author

  A realno nista novo

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...