znalo se još od maja šta čeka srbiju

Mihajlović: Spremni smo da uvozimo naftu koja nije iz Rusije

BiznisSrbijaVesti

6.10.2022 11:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Mihajlović: Spremni smo da uvozimo naftu koja nije iz Rusije Mihajlović: Spremni smo da uvozimo naftu koja nije iz Rusije
Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je u četvrtak da su se Srbija i Naftna industrija Srbije (NIS) pripremili da uvoze naftu koja... Mihajlović: Spremni smo da uvozimo naftu koja nije iz Rusije

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je u četvrtak da su se Srbija i Naftna industrija Srbije (NIS) pripremili da uvoze naftu koja nije ruska.

„Svejedno da li je trebalo da Srbija osmim paketom sankcija Evropske unije prema Rusiji bude izuzeta iz zabrane uvoza ruske nafte i da li je neko to onemogućio, jer mi nismo uopšte računali na to da od 1. novembra nemamo rusku naftu“, rekla je ona novinarima Privrednoj komori Srbije na pitanje povodom medijskih napisa da je Hrvatska uz još neke zemlje članice EU navodno sprečila da Srbija osmim paketom sankcija bude izuzeta iz zabrane uvoza nafte iz Rusije, prenosi Beta.

Kako je istakla, u maju se znalo da će tim paketom sankcija Srbiji biti onemogućena da od novembra uzvozi rusku naftu, zbog čega se već tada uvozilo malo ruske, malo neke druge, a 20 odsto je bilo srpske nafte „Velebit“, a nabavke su zavisile od cene.

„NIS se već mesecima priprema da uvozi naftu koja nije iz Rusije 80 odsto, a 20 odsto će biti prerađena srpska nafte Velebit, jedna od najkvalitetnijih na svetu“, kazala je Mihajlović.

Na novinarsko pitanje da li će NIS nabavljati saudijsku naftu, rekla je da će to zavisiti od cene.

„Za nas je važno da nabavljamo laku naftu koja ima mnogo manje sumpora i iz nje se dobija mnogo više dizela i benzina, ali naša rafinerija je fantastična, savremena, gde mi čak i sa teškom naftom našom Velebit, možemo da mešamo laku naftu“, pojasnila je ministarka.

  • Mike

    6.10.2022 #1 Author

    Jesmo. Biće litar benzina 599 dindži na akciji 🤣

    Odgovori

  • Bella

    6.10.2022 #2 Author

    Ma vazi , mi smo svemocni

    Odgovori

  • GOCA BG

    6.10.2022 #3 Author

    Verujem da nasa ministarka stoji iza svoje izjave.

    Odgovori

  • TATJANA

    7.10.2022 #4 Author

    Najkvalitetnija na svetu je ozbiljna izjava

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...