FBI pleni rusku imovinu u Španiji

Milijarder Viktor Vekselberg ostaje bez jahte

EULifestyleSvetVesti

5.4.2022 08:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Milijarder Viktor Vekselberg ostaje bez jahte Milijarder Viktor Vekselberg ostaje bez jahte
Španska policija i agenti američkog FBI pretresli su na Majorci superjahtu „Tango“ vrednu 70 miliona funti koja pripada ruskom milijarderu Viktoru Vekselbergu za kojeg... Milijarder Viktor Vekselberg ostaje bez jahte

Španska policija i agenti američkog FBI pretresli su na Majorci superjahtu „Tango“ vrednu 70 miliona funti koja pripada ruskom milijarderu Viktoru Vekselbergu za kojeg vlada Sjedinjenih Američkih Država tvrdi da je blizak saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina.

Jahta je dugačka 78 metara i plovi pod zastavom Kukovih ostrva, a registrovana je na kompaniju na Britanskim Devičanskim ostrvima. Jahta može da primi 14 gostiju u sedam luksuznih kabina, a opslužuje je posada od 22 člana, prenosi Guardian.

Španska policija saopštila je da je jahta zaplenjena u okviru istraga o prevari, pranju novca i lažnim dokumentima koji su navodno korišćeni da bi se prikrilo vlasništvo nad brodom i kako bi se izbegle sankcije. Tokom pretresa pronađena su dokumenta i uređaji koji su uzeti na ispitivanje.

Američke vlasti identifikovale su jahtu „Tango“ u martu kao Vekselbergovu imovinu, procenivši njenu vrednost na 90 miliona dolara (70 miliona funti). Američka kancelarija za kontrolu strane imovine (Ofac) saopštila je da Vekselberg poseduje i privatni avion Airbus A319.

Ofac je procenio da Vekselbergova imovina vredi oko šest milijardi dolara. On je bogatstvo stekao od privatizacije ruskih naftnih i aluminijumskih kompanija u periodu nakon raspada Sovjetskog Saveza. Poslovno je uključen u ruski energetski sektor.

Prvi put je sankcionisan 2018. godine u okviru američkih sankcija Rusiji zbog njenog pripajanja Krima. Vekselberg je insistirao na tome da nije bio umešan u aktivnosti u vezi sa odvajanjem Krima od Ukrajine, tvrdeći da je kažnjen zbog toga što je Rus i što poznaje Vladimira Putina. SAD, EU i Velika Britanija zaplenile su nekoliko superjahti najbogatijih Rusa kako bi tako izvršili pritisak na bogataše bliske Putinu.

  • SUNCOKRET

    5.4.2022 #1 Author

    Sta je 70 miliona funti u odnosu na 6 milijardi dolara imovine. Dica. Nece on to ni osetiti. Kupiće novu.

    Odgovori

  • SNEZANA

    5.4.2022 #2 Author

    Kupuje novu,nije to neki gubitak za njega.

    Odgovori

  • Milovan94

    5.4.2022 #3 Author

    Uh što mi je žao čoveka. Neće mu biti lako pored ostalih 10…

    Odgovori

  • Pasparrtu

    9.4.2022 #4 Author

    Mnogo ce mu tesko pasti.

    Odgovori

  • MAJALG

    10.4.2022 #5 Author

    Smesno je sta radi, kao da ce ovo njega poremetiti, a na kraju ce mu opet vratiti istu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...