Reforma koja bi trebalo da obezbedi veće zarade nemačkom zdravstvenom osoblju

Milijardu evra poreskih subvencija za domove i negovatelje

EUU fokusuVesti

2.6.2021 18:13 Autor: Marko Miladinović 0

Milijardu evra poreskih subvencija za domove i negovatelje Milijardu evra poreskih subvencija za domove i negovatelje
Nemačka vlada je dala zeleno svetlo za reformu sistema za staranje i negu drugih lica, koja uključuje poresku subvenciju od milijardu evra godišnje za... Milijardu evra poreskih subvencija za domove i negovatelje

Nemačka vlada je dala zeleno svetlo za reformu sistema za staranje i negu drugih lica, koja uključuje poresku subvenciju od milijardu evra godišnje za povećanje plata negovatelja i smanjenje doprinosa domovima za smeštaj starih lica.

Reforma, kojom će biti obuhvaćeno 1,2 miliona nemačkih radnika u toj delatnosti, dolazi nakon kritika na račun njihovih niskih zarada tokom pandemije korona virusa i nastojanja da se privuče veći broja zaposlenih za poslove u gerontološkim centrima.

Nemačka vlada planira da od 2022. godine uplaćuje godišnji doprinos u visini od mlijardu evra nemačkom fondu osiguranja za dugotrajnu negu drugih lica, koji je deo obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Stopa doprinosa koju plaćaju zaposleni biće povećana za bračne parove bez dece za 0,1 procentni poen na 3,4 posto njihove bruto zarade, dok će nivo doprinosa za parove s decom ostati 3,05 procenata.

Domovi i pružaoci usluga nege moraće od septembra 2022. godine da plaćaju svom osoblju minimalnu platu dogovorenu sa sindikatima kao preduslov da namiriju račune od zdravstvenih osiguranja. Vlada se nada da će to dovesti do povećanja plata velikog broja zaposenih u toj branši, budući da je trenutno samo oko polovine radnika u ovoj delatnosti plaćeno na osnovu kolektivnih ugovora o zaradama.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...