Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Sindikati u Crnoj Gori traže da minimalna zarada bude 60 odsto prosečne plate

Minimalac od oktobra 250 evra

NovacRegionVesti

14.9.2021 08:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Minimalac od oktobra 250 evra Minimalac od oktobra 250 evra
Minimalna zarada u Crnoj Gori iznosi 222 evra i od oktobra bi trebalo da bude povećana na 250 evra. Unija sindikata traži da minimalna... Minimalac od oktobra 250 evra

Minimalna zarada u Crnoj Gori iznosi 222 evra i od oktobra bi trebalo da bude povećana na 250 evra. Unija sindikata traži da minimalna plata iznosi makar 60 odsto prosečne zarade u državi.

Veliki broj građana koji prima minimalnu zaradu ima i brojnih problema. Oni sa tim novcem nisu podobni u većini banaka za uzimanje kredita, piše RTCG.

Prema poslednjim zbirnim podacima Uprave prihoda i carina, i to za maj, u Crnoj Gori nešto više od 14.000 radnika prima minimalac.

„Naglašavam da se ova brojka menja iz dana u dan, imajući u vidu da veliki broj poslodavaca kasni sa podnošenjem obrazaca“, navodi Milica Vuletić iz Uprave prihoda i carina.

Od oktobra minimalna zarada iznosiće 250 evra. Iz Unije slobodnih sindikata najavljuju inicijativu Socijalnom savetu da minimalac bude povećan na 300 ili 315 evra već od 1. januara 2022. godine.

„Ako imamo u vidu da je 23,6 odsto stanovništva na rubu siromaštva, da minimalna potrošačka korpa iznosi 657 evra, nije teško zaključiti da je neophodno da minimalna zarada bude barem 60 procenata prosečne zarade u Crnoj Gori“, navodi Ivana Mihajlović (USSCG).

Iz Uprave prihoda i carina kažu da čak i kada inspektori dođu u kontrolu poslovanja, ne nailaze na podršku zaposlenih, jer se vrlo često dešava da, zbog raznih okolnosti, sam zaposleni ne sarađuje sa inspektorima prilikom inspekcijskog nadzora, pa su samim tim mogućnosti sankcionisanja poslodavaca male.

Podsetimo, iznos minimalne zarade povećan je sa 193 na 222 evra u julu 2019. godine, a odluka o povećanju na 250 evra usvojena je u maju ove godine i važiće od 1. oktobra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...