Na ovoj funkciji biće godinu dana

Ministar finansija Slovenije Klemen Boštjančić novi predsednik Borda guvernera EBRD-a

Vesti

17.5.2024 10:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ministar finansija Slovenije Klemen Boštjančić novi predsednik Borda guvernera EBRD-a Ministar finansija Slovenije Klemen Boštjančić novi predsednik Borda guvernera EBRD-a
Na godišnjoj skupštini Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Jerevanu, ministar finansija Klemen Boštjančič izabran je za novog predsednika borda guvernera članica... Ministar finansija Slovenije Klemen Boštjančić novi predsednik Borda guvernera EBRD-a

Na godišnjoj skupštini Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Jerevanu, ministar finansija Klemen Boštjančič izabran je za novog predsednika borda guvernera članica EBRD-a. On će predsedavati 73-članim odborom banke godinu dana.

Ministar Klemen Boštjančič je nakon izbora rekao da je Slovenija uvek bila aktivan i podržavajući partner banci. „Delimo iste vrednosti i podržavamo iste prioritete – zelenu tranziciju, jednake mogućnosti, inkluziju, dobro upravljanje i digitalizaciju“, istakao je on i objasnio da će centralni deo njegovog mandata biti usvajanje strateškog i kapitalnog plana banke kao i da će se zalagati za aktivniju ulogu zemalja EU, piše Seebiz.

„Za nas je veoma važno da je Slovenija i dalje među 11 zemalja EU, koje su takozvane zemlje poslovanja, odnosno u koje ulaže i EBRD. Naša iskustva sa EBRD-om su veoma pozitivna, kako na polju privatizacije, a posebno poslednjih godina određenim finansijskim instrumentima koje je EBRD obezbedio slovenačkim kompanijama“, nastavio je on.

Najistaknutija ulaganja EBRD-a u Sloveniju bila su 2022. godine, ali se tada najviše radilo o finansijskim instrumentima, objasnio je ministar, koji želi da se banka u budućnosti usudi da ide na malo rizičnije projekte, uključujući i rizične fondove kapitala i startapove.

„EBRD mnogo govori o tome, ali, kao što je rečeno, ovi rezultati još nisu viđeni u Sloveniji“, rekao je on i dodao da će to biti njegov fokus u narednim mesecima, jer je to oblast koja je važna i za Sloveniju i region.

Boštjančič imenovanje za šefa odbora guvernera EBRD-a vidi kao priznanje i za Sloveniju i za sebe.

Slovenija je postala članica EBRD-a nakon raspada Jugoslavije, a dve godine nakon osnivanja, 1993. godine, upisala je dodatne akcije i tako povećala svoj udeo u banci. Upravni savet je odgovoran za poslovanje banke, utvrđuje njen strateški pravac i odlučuje o članstvu u banci, kao i o promenama u strukturi kapitala, imenovanju direktora i izboru predsednika banke, kao i odluke u vezi sa finansijskim izveštajima banke i utvrđivanjem rezervi i udela u dobiti.

Glavna tema ovogodišnje godišnje skupštine EBRD-a u Jerevanu, bila je priprema novog petogodišnjeg strateškog i kapitalnog okvira koji će guverneri odobriti sledeće godine na godišnjoj skupštini u Londonu.

Upravni odbor EBRD-a za period od 2024. do 2025, pored predsednika, koji će prvi put biti guverner Slovenije, bira i potpredsednika.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.