Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Svi građani i firme u Srbije biće u prilici da proizvode električnu energiju, a da višak prodaju

Ministarka Mihajlović: Cilj nam je da svaka kuća troši struju iz sopstvenih izvora

IntervjuIzdvajamoSrbijaU fokusuVesti

1.3.2021 12:30 Autor: Gordana Bulatović 11

Ministarka Mihajlović: Cilj nam je da svaka kuća troši struju iz sopstvenih izvora Ministarka Mihajlović: Cilj nam je da svaka kuća troši struju iz sopstvenih izvora
Novim propisima u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, koje je pripremilo Ministarstvo rudarstva i energetike želimo da u proizvodnju energije iz obnovljivih... Ministarka Mihajlović: Cilj nam je da svaka kuća troši struju iz sopstvenih izvora

Novim propisima u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, koje je pripremilo Ministarstvo rudarstva i energetike želimo da u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora uključimo i građane i, generalno omogućimo veće iskorišćenje potencijala obnovljivih izvora energije u Srbiji. Takođe, cilj nam je da energetsku efikasnost podignemo na nivou nacionalnog projekta, kaže u razgovoru za portal Biznis.rs prof.dr Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike.

Sagovornica portala Biznis.rs podseća da je jedna od najvažnijih novina u predlogu zakona o obnovljivim izvorima energije, koji je zajedno sa ostalim predlozima koje je Ministarstvo izradilo, prošao javnu raspravu, da omogući privredi, ali i građanima da postavljaju solarne panele.

„Tako i privreda i građani imaju mogućnost da budu ne samo kupci, nego i proizvođači električne energije. Danas je cena tih tehnologija mnogo niža nego ranije i želimo da omogućimo da na krovu svake kuće, stambene zgrade, proizvodne hale, sportskog centra, od istoka do zapada i od severa do juga Srbije, imamo ugrađene solarne panele. To će značiti da, s jedne strane, građani smanje svoje troškove, da višak energije plasiraju u mrežu, a da ćemo kao zemlja koristiti više energije iz obnovljivih izvora“, ističe Mihajlović.

Ona navodi da će u podzakonskim aktima koja prate zakon materija kupca-proizvođača biti razrađena na takav način da kupac-proizvođač nađe motiv za svoje ulaganje, kao i da mu se investicija u solarne panele vrati u razumnom roku.

Ministarka rudarstva i energetike objašnjava i kakav je plan za podizanje „energetske efikasnosti na nivo nacionalnog projekta“. Kaže, biće tu i prilike da građani zamene ne samo stolariju, već i sve neefikasne uređaje.

„Posebna Uprava u sastavu Ministarstva za energetiku i rudarstvo, trebalo bi da počne da radi do kraja godine. Ona će zameniti budžetski fond za energetsku efikasnost koji je raspolagao sa 150 do 500 miliona dinara godišnje za podršku projektima lokalnih samouprava. Novim Zakonom o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije omogućićemo da slični programi obuhvate i građane“, objašnjava ministarka.

Mihajlović objašnjava da će se građanima omogućiti korišćenje sredstva nove Uprave kako bi poboljšali izolaciju i zamenili sve ono što u njihovom domaćinstvu utiče na neefikasno korišćenje energije.

“Tako ćemo zajedno napraviti veći napredak u oblasti energetske efikasnosti. Procenjuje se da će nova institucija raspolagati sa petnaestak miliona evra u prvoj godini, nakon ćega je moguće da se taj budžet i dodatno povećava, jer će se u njega slivati i sredstva međunarodnih parnera i donatora”, zaključuje ministarka rudarstva i energetike.

 • N.N

  1.3.2021 #1 Author

  Odlicno.

  Odgovori

 • NN

  1.3.2021 #3 Author

  To je trebalo odavno još da bude.

  Odgovori

 • Jelena

  1.3.2021 #4 Author

  👍

  Odgovori

 • Nikola

  2.3.2021 #5 Author

  6 godina ne mogu da uvedem struju u uknjižena kuću (tražili mi 7.000€), kupio sam 6.4kw solarnih panela ali zimi moram da palim agregat. Imam ogromne viškove leti ali ne i priključak kako bi ih prodavao…
  Maćeha bi bolje vodile državu

  Odgovori

 • GRADINJAR

  2.3.2021 #6 Author

  PRVO NAPRAVITE PUT STO JE UPROPASTIO VAŠ “ BAJCETINAC“ !
  SELJACI IZ 150 KUCA ,DVA SELA (Radaljeva i Tresnevice) NIKADA VAM NECEMO ZABORAVITI I OPROSTITI !

  Odgovori

 • Crnogorac

  2.3.2021 #7 Author

  Sta kazu u ambasadi Amerike
  Dokle se stiglo sa rusenjem EPSA i SRBIJA GASA

  Odgovori

 • Voja

  2.3.2021 #8 Author

  Znajući vas gospođo ministarka građani će trošiti struju koju sami proizvedu i plaćati reket državi, već je i budalama jasno ništa ne radite u korist države i građana nego samo zbog lične i stranačke

  Odgovori

 • Tina

  3.3.2021 #9 Author

  Sjajna vest, ali s obzirom da se u mnogim mestima nase zemlje jos uvek zivi tesko, to deluje za sada kao bajka

  Odgovori

 • Zika

  5.3.2021 #10 Author

  A nama je cilj da te vidimo u Pozarevcu.

  Odgovori

 • Anna

  6.3.2021 #11 Author

  Bilo bi lepo, samo još i kad bi bilo i istinito. Solarni paneli nisu dostupni većini stanovništva, a i na više od polovine zgrada ne bi mogli da se ugrade solarni paneli.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...