U finansijsku podršku malim i srednjim preduzećima uloženo 11 milijardi dinara

Ministarstvo privrede u prethodnih godinu dana obezbedilo 9.500 novih radnih mesta

SrbijaVesti

3.11.2021 13:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Ministarstvo privrede u prethodnih godinu dana obezbedilo 9.500 novih radnih mesta Ministarstvo privrede u prethodnih godinu dana obezbedilo 9.500 novih radnih mesta
Iz Ministarstva privrede saopšteno je da su u prethodnih godinu dana obezbeđena radna mesta za 9.500 novih radnika, kroz 49 ugovora kojima su otvorene... Ministarstvo privrede u prethodnih godinu dana obezbedilo 9.500 novih radnih mesta

Iz Ministarstva privrede saopšteno je da su u prethodnih godinu dana obezbeđena radna mesta za 9.500 novih radnika, kroz 49 ugovora kojima su otvorene nove i proširene postojeće fabrike.

Kroz programe finansijske podrške malim i srednjim preduzećima ministarstvo je, kako se navodi u saopštenju, u tom periodu obezbedilo investicije od 11 milijardi dinara, prenosi Tanjug.

Privatizacioni portfelj Agencije za privatizaciju od 556 preduzeća, koliko ih je bilo 2014. godine, smanjilo se ove godine na svega 68 neprivatizovanih preduzeća.

Ministarstvo je donelo i Strategiju državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima koji su u vlasništvu Republike Srbije za period od 2021. do 2027. godine sa akcionim planom. U pitanju je jedinstveni akt koji pruža stratešku viziju i uputstva u vezi sa ciljevima vlasničkog upravljanja nad privrednim subjektima koji su u vlasništvu Republike Srbije.

Kada je reč o investicionim ulaganjima, u periodu od oktobra 2020. godine do oktobra 2021. zaključeno je 49 novih ugovora o dodeli sredstava podsticaja za realizaciju investicionih projekata kojima se otvaraju nove fabrike, odnosno proširuju proizvodni kapaciteti.

Realizacijom navedenih investicionih projekata vrši se ulaganje u iznosu 1,1 milijarde evra, zapošljava se 9.500 novih radnika, a podsticaji iznose 165 miliona evra.

Iz Ministarstva privrede navode da su u proteklih godinu dana sprovodili programe finansijske i nefinansijske podrške Komori malih i srednjih preduzeća (MSPP) za započinjanje i dalji razvoj poslovanja.

Kroz programe finansijske podrške, do oktobra 2021. godine, ukupno je podržano 858 zahteva privrednih subjekata sa 2,2 milijarde dinara (2.230.462.236) odobrenih bespovratnih sredstava, čija je vrednost investicije 11,3 milijarde dinara (11.330.961.078).

Rađeno je na realizaciji ukupno 76 infrastrukturnih projekta u 56 jedinica lokalne samouprave ukupne vrednosti 3,7 milijardi dinara, od čega učešće Ministarstva privrede u finansiranju iznosi 2,2 milijarde dinara.

Završena je realizacija 43 infrastrukturna projekta, dok se ostali projekti pretežno nalaze u završnim fazama realizacije.

Vlada je, na predlog Ministarstva privrede, u aprilu ove godine usvojila i akcioni plan za sprovođenje Strategije industrijske politike Republike Srbije od 2021. do 2030. godine.

Cilj je stvaranje efikasne i dobro koordinirane politike razvoja industrije, uz poseban fokus na procese digitalne transformacije i zelene tranzicije, kao dva ključna elementa za budući održivi razvoj industrije, kažu u ministarstvu.

U prethodnih godinu dana objavljeno je ukupno devet javnih poziva za učešće u postupku javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem radi prodaje kapitala i strateškog partnerstva.

U istom periodu zaključeni su i ugovori o prodaji i sprovedene uspešne prodaje VPD Smederevo doo, čime je ostvaren prihod od 661.000 evra, i Minel koncerna a.d. iz Beograda, čime je ostvaren prihod od 192,5 miliona dinara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...