sastanci pred samit lidera

Ministri spoljnih poslova EU razgovaraće u Briselu o bezbednosti hrane i energije

EUVesti

20.6.2022 11:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Ministri spoljnih poslova EU razgovaraće u Briselu o bezbednosti hrane i energije Ministri spoljnih poslova EU razgovaraće u Briselu o bezbednosti hrane i energije
Očekuje se da će ministri spoljnih poslova Evropske unije razgovarati o efektima ukrajinskog rata na prehrambenu i energetsku bezbednost u Briselu 23-24. juna pre... Ministri spoljnih poslova EU razgovaraće u Briselu o bezbednosti hrane i energije

Očekuje se da će ministri spoljnih poslova Evropske unije razgovarati o efektima ukrajinskog rata na prehrambenu i energetsku bezbednost u Briselu 23-24. juna pre samita lidera EU.

Kako je saopšteno iz Saveta EU, Savet za spoljne poslove biće informisan o aktuelnim poslovima, a ministri će moći da razmene mišljenja o nedavnim događajima i dešavanjima u spoljnim odnosima.

Savet će potom razgovarati o najnovijim dešavanjima na Rogu Afrike (Horn of Africa), kao i o odnosima EU sa Egiptom, prenosi Anadolu Agency.

„Na kraju, Savet će razmeniti mišljenja o agresorskom ratu Rusije protiv Ukrajine, u svetlu specijalnog sastanka Evropskog saveta od 30-31. maja 2022. i usvajanja šestog paketa ekonomskih i individualnih sankcija Rusiji. Tokom neformalnog ručka ministri EU će imati priliku da razgovaraju sa ministrom spoljnih poslova Egipta Samehom Hasanom Šukrijem (Sameh Hassan Shoukry)“, navodi se u saopštenju.

Visoki zvaničnik EU u nedelju je takođe primetio da će dnevni red sastanka uključiti ukrajinski rat u smislu njegovih globalnih implikacija, posebno prehrambenu i energetsku bezbednost.

EU procenjuje različite opcije, uključujući Belorusiju, za izvoz miliona tona pšenice, naglasio je zvaničnik, rekavši da je najidealnija opcija Crno more.

Ministri će razgovarati o šestom paketu sankcija, koji je prihvaćen na prošlom samitu, a neće se pripemati za novi paket, dodaje se u saopštenju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...