nbs brzo i efikasno odgovorila na aktuelna dešavanja

Misija MMF-a ocenila da Srbija ima dobar sistem upravljanja u kriznim situacijama

BankeNovacSrbijaVesti

22.3.2022 15:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Misija MMF-a ocenila da Srbija ima dobar sistem upravljanja u kriznim situacijama Misija MMF-a ocenila da Srbija ima dobar sistem upravljanja u kriznim situacijama
Srpska privreda dobro je prošla kroz pandemiju korona virusa, ocenila je Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u okviru drugog razmatranja rezultata dogovorenog ekonomskog programa... Misija MMF-a ocenila da Srbija ima dobar sistem upravljanja u kriznim situacijama

Srpska privreda dobro je prošla kroz pandemiju korona virusa, ocenila je Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u okviru drugog razmatranja rezultata dogovorenog ekonomskog programa podržanog nefinansijskim Instrumentom za koordinaciju politike.

Kako je saopštila Narodna banka Srbije, Misija MMF-a konstatovala je da se, nakon blagog smanjenja u 2020. godini, realni bruto domaći proizvod u 2021. godini snažno oporavio, beležeći rast od 7,4 odsto i približavajući se svom pretpandemijskom trendu.

Tokom sastanaka misija MMF-a ocenila je i da je Srbija pokazala da ima dobar sistem upravljanja u kriznim situacijama. „Srbija je svoje mehanizme odbrane gradila na vreme, o čemu svedoče i visoke devizne rezerve i geografska i projektna rasprostranjenost investicija, što nam sada omogućava da bolje upravljamo krizom”, rekla je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Misija konstatuje da će veliki ekonomski šok koji utiče na globalne ekonomske izglede, a posebno na Evropu, time i na Srbiju, ostaviti trag na ekonomski oporavak svih zemalja kroz poremećaje u lancima snabdevanja, veće svetske cene robe, efekte na globalne finansijske uslove, poverenje i niži rast trgovinskih partnera. Inflacija je podstaknuta rastućim cenama hrane i svetskim cenama energenata, dok je bazna inflacija u Srbiji ostala znatno niža.

U sopštenju NBS se takože navodi da je Misija MMF-a konstatovala da je u Srbiji i u aktuelnim uslovima kurs dinara ostao stabilan i da je očuvana stabilnost finansijskog sektora.  

Takođe, misija MMF-a konstatuje i da je bankarski sistem u Srbiji dobro kapitalizovan i likvidan. Pohvaljuje brz odgovor NBS-a kako bi se sprečilo prelivanje eksternih šokova na domaći bankarski sistem, što je bilo ključno za očuvanje finansijske stabilnosti. Zaključuje da je NBS blagovremeno reagovala u vezi sa Sberbankom Srbija i da je brzo završena transakcija kojom je pomenuta banka postala deo jake domaće bankarske grupe s visokom kapitalizovanošću i snažnom pozicijom likvidnosti.

Misija je ocenila da je Narodna banka Srbije pojačano snabdevala finansijski sistem dovoljnom količinom efektivnog stranog novca kako bi se zadovoljila povećana tražnja.

Oni takođe navode da je fiskalni rezultat u 2021. godini bio bolji od očekivanog, podstaknut oporavkom poreskih prihoda. Konstatuju da su vlasti u Srbiji formirale radnu grupu koja će pomagati kompanijama da prebrode poremećaje u lancima snabdevanja. Kao prioriteti politika za naredni period navode se očuvanje makrofiskalne i finansijske stabilnosti, ublažavanje uticaja tekućeg eksternog šoka i nastavak reformi za očuvanje snažnog rasta i dalje povećanje njegove inkluzivnosti.

Misija MMF-a zaključuje i da srednjoročni izgledi Srbije ostaju povoljni, podržani posvećenošću vlasti strukturnim reformama.

„Narodna banka Srbije godinama unazad održava stabilnost ne samo na deviznom već na celokupnom finansijskom tržištu i tako ćemo nastaviti da radimo i u narednom periodu. U punoj koordinaciji svih politika, u Srbiji ćemo voditi računa da i u aktuelnim globalnim neizvesnostima obezbedimo maksimum povoljnih uslova poslovanja u Srbiji i da ostanemo garant stabilnosti i mira”, zaključila je guverner Jorgovanka Tabaković, navedeno je u saopštenju.

Tagovi
KRIZA MMF NBS
  • ZVEZDICA01

    22.3.2022 #1 Author

    Bravo Jadranka, nismo ni sumnjali u tebe!

    Odgovori

  • Milovan94

    22.3.2022 #2 Author

    U ovako kriznim situacijama je jako bitno uspostaviti dobar sistem upravljanja.

    Odgovori

  • GOCA BG

    22.3.2022 #6 Author

    Ako smo u povoljnoj situaciji kao sto kaze gospodja Tabakovic,onda mi uspevamo mnogo vise nego sto smo svesni…

    Odgovori

  • STRELAC

    22.3.2022 #7 Author

    Kad MMF to kaze,najveci lopovi na svetu!

    Odgovori

  • VERA

    22.3.2022 #8 Author

    Narodna Banka mora da prati sva desavanja u svetu, onacima mehanizme kojima moze brzo da reaguje na bilo kakve promene.

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    23.3.2022 #9 Author

    srbija ima sve naj naj samo običan građanin jedva spaja kraj sa krajem nešto se u svakodnevnom životu ne osete te dobre odluke

    Odgovori

  • GINKO

    24.4.2022 #10 Author

    Za građane se ništa dobro ne oseti i ne pokazuje tako da je nešto dobro. Na žalost.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...