Očekivani rast BDP u trećem kvartalu sedam odsto

Misija MMF pozitivno ocenila brz ekonomski oporavak Srbije

Vesti

22.10.2021 12:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Misija MMF pozitivno ocenila brz ekonomski oporavak Srbije Misija MMF pozitivno ocenila brz ekonomski oporavak Srbije
Finansijska stabilnost, brži privredni rast i sprovođenje reformi su prioriteti Srbije u cilju stvaranja uslova za bolji životni standard svih građana, naglasio je u... Misija MMF pozitivno ocenila brz ekonomski oporavak Srbije

Finansijska stabilnost, brži privredni rast i sprovođenje reformi su prioriteti Srbije u cilju stvaranja uslova za bolji životni standard svih građana, naglasio je u razgovoru sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

Kako saopštava Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije, sagovornici su konstatovali da je u prvoj polovini ove godine zabeležen rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 7,6 odsto zahvaljujući rezultatima ostvarenim u svim sektorima, a posebno industrijskoj proizvodnji, građevinarstvu i uslužnom sektoru.

Povoljni uslovi na tržištu rada i rast realnih zarada od 6,2 odsto uticali su na povećanje privatne potrošnje, što se odrazilo i na privredni rast u ovom periodu.

Projekcija za 2021. godinu revidirana je sa šest na sedam odsto, zbog povoljnih kretanja u pomenutim oblastima, a ovakav rast BDP omogućiće povećanje plata i penzija i u sledećoj godini, u skladu sa zadatim fiskalnim okvirima.

Kako je istakao Vučić, povoljni ekonomski trendovi u julu i avgustu ukazuju na to da ćemo tokom trećeg kvartala ostvariti rast BDP od oko sedam odsto, što je iznad očekivanja.

On je dodao da će polovina privrednog rasta u celoj 2021. godini biti rezultat povećanja fiksnih investicija, a zatim i lične potrošnje.

Pozitivan doprinos očekuje se od započetog investicionog ciklusa i od novih izvoznih proizvodnih kapaciteta, podstaknutih visokim prilivom stranih direktnih investicija, zaključio je Vučić.

Predstavnici MMF-a pozitivno su ocenili ovaj privredni rast i brz ekonomski oporavak, što Srbiju svrstava među najbolje u ovom delu Evrope, a istovremeno su izrazili zabrinutost zbog trenutne cene energenata na svetskom tržištu, kao i zbog posledica krize izazvane pandemijom korona virusom, navodi se u saopštenju.

Razgovaralo se i o osnovnim postavkama budžeta Srbije za 2022. godinu, a ovi razgovori će u celosti biti nastavljeni sledeće nedelje.

Jedna od tema sastanka bila je i Strategija za razvoj tržišta kapitala za period od 2021. do 2026. godine, koju je usvojila Vlada Srbije, a čiji je cilj da Srbija razvije konkurentno, visoko efikasno, transparentno i produktivno tržište kapitala, koje će pružiti širok spektar proizvoda i usluga srazmeran vodećim regionalnim i evropskim finansijskim centrima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...