MMF PREDVIĐA DUG OPORAVAK SVETSKE EKONOMIJE Samo delimično poboljšanje sledeće godine

BankeSvetVesti

19.5.2020 10:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

MMF PREDVIĐA DUG OPORAVAK SVETSKE EKONOMIJE Samo delimično poboljšanje sledeće godine MMF PREDVIĐA DUG OPORAVAK SVETSKE EKONOMIJE Samo delimično poboljšanje sledeće godine
Svetskoj ekonomiji trebaće mnogo više vremena da se potpuno oporavi od šoka uzrokovanog pandemijom korona virusa nego što se to prvobitno očekivalo, izjavila je... MMF PREDVIĐA DUG OPORAVAK SVETSKE EKONOMIJE Samo delimično poboljšanje sledeće godine

Svetskoj ekonomiji trebaće mnogo više vremena da se potpuno oporavi od šoka uzrokovanog pandemijom korona virusa nego što se to prvobitno očekivalo, izjavila je šefica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva i ukazala na opasnost od povlačenja u protekcionizam kao odgovor na krizu.

Georgieva je navela da će MMF verovatno revidirati svoje prognoze smanjenja BDP od 3 odsto u 2020. godini, a samo delimičan oporavak se očekuje sledeće godine, umesto prvobitno očekivanog skoka od 5,8 odsto.

MMF je u aprilu prognozirao da će zatvaranje ekonomija i obustava poslovanja koja je imala za cilj da uspori širenje virusa baciti svet u najdublju recesiju od Velike depresije 30-ih prošlog veka. Podaci koji su od tada objavljeni ukazuju na “još loših vesti”, rekla je Georgieva ranije ovog meseca.

MMF u junu treba da objavi novu globalnu projekciju. Na pitanje o obnovi napetosti između SAD i Kine – dve najveće svetske ekonomije, Georgieva je intervjuu za Reuters, koji prenose domaći mediji, rekla da podstiče zemlje članice da održavaju otvorenu komunikaciju i trgovinske tokove koji su decenijama bili temelj globalnog rasta.

“Moramo održati trgovinske tokove otvorenima, posebno za medicinsku robu, hranu i da dugoročno pronađemo put za prevazilaženje onoga što se događa sa ovom krizom. Želimo da nastavimo gradnju prosperitetnije budućnosti za sve prevazilazeći ožiljke koji mogu nastati zbog ove krize”, kazala je Georgieva.

Georgieva je ukazala na negativne efekte povlačenja u protekcionizam koji bi mogao doći kao rezultat krize. “Ne bi trebalo da odustanemo od onoga što je do sada dobro funkcionisalo: podela rada, saradnje i trgovine, koja omogućava da se troškovi roba i usluga smanjuju, omogućava da prihodi rastu, a da se siromaštvo iskorenjuje.”

Od početka pandemije, MMF je odobrio hitno finansiranje 56 država a odlučiće o 47 dodatnih zahteva što je brže moguće, rekla je Georgieva i dodala da MMF može da obezbedi bespovratna sredstva za pomoć najsiromašnijim zemljama da pokriju svoje dugove prema tom fondu do kraja godine, nakon što su članice preuzele nove kredite.

  • Snežana

    19.5.2020 #1 Author

    Umesto unapred da krenemo,mi se ponovo vracamo unazad…

    Odgovori

  • Nikola.Nidzo

    21.5.2020 #2 Author

    Bice dug oporavak, mali zastoj citave ekonomije ima ogromne posledice

    Odgovori

  • Jelena

    21.5.2020 #3 Author

    Mnogo vremena ce trebati da se vratimo u normalu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...