Ukoliko ne dođe do sporazuma o globalnom oporezivanju kompanija

MMF upozorava na rizik od trgovinskog rata

SvetVesti

6.5.2021 15:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

MMF upozorava na rizik od trgovinskog rata MMF upozorava na rizik od trgovinskog rata
Međunarodni monetarni fond pozvao je države da se dogovore oko globalnih pravila kad je u pitanju oporezivanje dohotka preduzeća, kako bi se izbegli mogući... MMF upozorava na rizik od trgovinskog rata

Međunarodni monetarni fond pozvao je države da se dogovore oko globalnih pravila kad je u pitanju oporezivanje dohotka preduzeća, kako bi se izbegli mogući sukobi i destabiliziacija u državama, prenosi Bloomberg.

„Multilateralni sporazum o porezima, poput rešenja koja su predložile Sjedinjene Američke Države, jedini je način da se osigura da visoko profitabilne multinacionalne kompanije plaćaju dovoljan porez u mestima u kojima posluju, uključujući zemlje sa niskim prihodima“, izjavila je direktorka MMF, Kristalina Georgijeva (Kristalina Georgieva).

Ona napominje da krize Covid-19 i klimatske promene pružaju svetu priliku da ispita i popravi međunarodni poreski sistem. Direktorka ističe da MMF podržava Inkluzivni okvir o eroziji baze i preusmeravanju dobiti pri Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) kao način za izbegavanje poreskih sukoba.

„Posebno smo optimistični kad je u pitanju globalni sporazum o porezu na dobit preduzeća 2021. godine“, rekla je Georgieva i dodala: „I hitno je potrebno izbeći rizik od spiralnog uvođenja u haotični porez ili trgovinski rat, gde svi gube.“

Plan američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Bidena) da založi minimalni namet od 21 odsto za inostrane prihode američkih kompanija mogao bi da pritisne mnoge zemlje kako bi povećale svoju trenutnu stopu.

Ovakav postupak dao je novi podsticaj višegodišnjim naporima koje je OECD vodio kako bi se suprotstavio korporativnim strategijama za izbegavanje plaćanja poreza i korišćenjem razlika između država. Predstavnici koji su vodili pregovore istakli su da sporazum mogu postići do sredine leta, piše Bloomberg.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...