MNUČIN NAJAVLJUJE NOVI PAKET POMOĆI GRAĐANIMA SAD Po 1.200 dolara za najugroženije

SvetVesti

27.7.2020 11:00 Autor: Vladimir Jokanović 0

MNUČIN NAJAVLJUJE NOVI PAKET POMOĆI GRAĐANIMA SAD Po 1.200 dolara za najugroženije MNUČIN NAJAVLJUJE NOVI PAKET POMOĆI GRAĐANIMA SAD Po 1.200 dolara za najugroženije
Američki ministar finansija Stiven Mnučin najavio je da će Republikanska partija izaći sa predlogom sa oko 1.000 milijardi dolara vrednim paketom dodatne pomoći građanima... MNUČIN NAJAVLJUJE NOVI PAKET POMOĆI GRAĐANIMA SAD Po 1.200 dolara za najugroženije

Američki ministar finansija Stiven Mnučin najavio je da će Republikanska partija izaći sa predlogom sa oko 1.000 milijardi dolara vrednim paketom dodatne pomoći građanima sa najnižim primanjima, koji su najviše ugroženi zbog epidemije korona virusa.  

Mnučin je naveo da su predsednička administracija Donalda Trampa (Donald Trump) i republikanci u Senatu saglasni sa tim, kao i da su spremni da deluju brzo i da „imaju ceo plan“, prenosi Business Insider.

Kako prenosi Tanjug, Mnučin je obećao svežu rundu stimulativnih čekova od 1.200 dolara, koji bi mogli da stignu u avgustu. On je rekao novinarima na Kapitol hilu da je produbljenje dugotrajne naknade za nezaposlene – ali i njeno znatno smanjenje – bilo glavni Trampov prioritet.

Mnučin je nazvao nedeljnu pomoć od 600 dolara „smešnom“ i destimulišućom za ljude da se vrate na posao, prenosi Glas Amerike. „Spemni smo na brze korake“, rekao je Mnučin nakon što su on i Mark Midovs (Mark Meadows), vršilac dužnosti šefa predsednikovog osoblja, proveli nekoliko sati sa predstavnicima republikanaca na Kapitolu.

Foto: Tanjug/AP

“Predsednik je bio veoma jasan. On želi da obezedi da američki građani imaju ono što im je potrebno tokom ovog vremena bez presedana“, rekao je Midovs, „kako bi obezbedio da ne bude samo novac tu, već i programi“. Bela kuća iznela je plan kako da se umanji dodatna pomoć do 100 dolara mesečno, dok su republikanci u Senatu više bili za 200 dolara uz generalni dogovor o ukidanju nekih podsticaja.

Istek važenja benefita za nezaposlene od 600 dolara nedeljno naterao je republikance da deluju. Demokrate su već odobrile svoj sveobuhvatni plan od tri hiljade milijardi dolara pre dva meseca. Sa milionima Amerikanaca kojima će iznenada biti uskraćena pomoć počevši od naredne subote, oni se spemaju da spreče socijalni i ekonomski udar.

Mnučin je takođe rekao da će pojedinci koji zarađuju 75.000 dolara ili manje, primiti celokupan iznos pomoći, a oni koji zarađuju više od 75.000 dolara dobiće manje od 1.200 dolara, u zavisnosti od njihovog prihoda. Oni koji zarađuju više od 100.000 dolara nisu kvalifikovani za pomoć.

Glavni ekonomski savetnik Bele kuće Leri Kudlou (Larry Kudlow) potvrdio je da plan republikanaca uključuje dodatnu rundu isplate 1.200 dolara, kao i produženje saveznog moratorijuma za iseljavanje, zbog neplaćenih kirija.  Zvaničnici administracije rekli su da je ukupan paket pomoći ostao na 1.000 milijardi dolara, a obe strane nastoje da postignu sporazum do kraja meseca.

Mnučin je izrazio uverenje da bi demokrate i republikanci mogli veoma brzo da se dogovore o ovim pitanjima, kao što je to bilo i u prethodnim slučajevima pomoći građanima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...