Brend luksuzne odeće prikupiće najmanje milijardu dolara pre listiranja

Modna kuća Prada planira IPO u Milanu

BerzaLifestyleLuksuzNovacVesti

12.8.2022 19:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Modna kuća Prada planira IPO u Milanu Modna kuća Prada planira IPO u Milanu
Brend luksuzne odeće Prada razmatra prikupljanje najmanje jedne milijarde dolara za drugo listiranje u Milanu, navode dobro obavešteni izvori, jer italijanska modna kuća traga... Modna kuća Prada planira IPO u Milanu

Brend luksuzne odeće Prada razmatra prikupljanje najmanje jedne milijarde dolara za drugo listiranje u Milanu, navode dobro obavešteni izvori, jer italijanska modna kuća traga za načinima da diverzifikuje svoju investicionu bazu i tako se udalji od Hongkonga.

Luksuzni brend radi sa Goldman Sachs Group na preliminarnim pripremama za potencijalnu ponudu, a listiranje će se najverovatnije odigrati u toku sledeće godine, piše Bloomberg.

Pred listiranje 20 odsto udela na berzi u Hong Kongu 2011. godine, kada su svi modni brendovi hrlili ka azijskom tržištu na kome se tada nalazila najveća baza njihovih potrošača, Prada je prikupila 2,1 milijardu dolara. Kompanija čija je tržišna vrednost dostigla 115,7 milijardi hongkonških dolara (14,8 milijardi dolara), traga za načinima da prikupi sredstva i proda nove akcije u Milanu, navode izvori.

Generalna direktorka kompanije Mučija Prada (Miuccia Prada) i njen muž imaju 80 odsto udela u vlasništvu modnog brenda, a kako navode neimenovani izvori, verovatno neće smanjiti svoj udeo u okviru bilo kakvog ugovora.

Prada i njeni savetnici rade na razrešavanju komplikacija kako bi ova kompanija postala prva koja je listirana i u Hongkongu i u Milanu. Član Upravnog odbora Prade Paolo Zanoni (Paolo Zannoni) u julu je izjavio da, iako je listiranje u Milanu uvek bilo opcija za kompaniju, ono nije prioritet.

Na evropskom tržištu, na kome trenutno nema novih prodaja akcija zbog povećane inflacije, rastućih kamatnih stopa i sve većeg rizika da će doći do recesije, luksuzni brendovi prate ovaj trend. Proizvođač sportskih automobila Porsche radi na listiranju koje bi moglo biti najveće u Evropi.

  • SUNCOKRET

    12.8.2022 #1 Author

    Postoji očigledan trend spajanja i ukrupnjavanja firmi i brendova.

    Odgovori

  • STRAHINJA

    14.8.2022 #3 Author

    Cisto sumnjam da ce naslednici pasti sa tih 80% udela u akcijama

    Odgovori

  • Milovan94

    14.8.2022 #4 Author

    Baš me raduje

    Odgovori

  • GOCA BG

    14.8.2022 #5 Author

    Prilagodjavaju se ekonomskoj situaciji. da zastite svoj brend…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...