Ukupna ulaganja u vozna sredstva crnogorske kompanije ove godine biće veća od 2,5 miliona evra

Montecargo ponovo posluje u plusu

PoslovanjeRegionVesti

5.5.2022 10:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Montecargo ponovo posluje u plusu Montecargo ponovo posluje u plusu
Odbor direktora i menadžment kompanije Montecargo uspeo je, prema rečima njegovih predstavnika, da zaustavi putanju rasta gubitka te kompanije i iz sigurnog stečaja je... Montecargo ponovo posluje u plusu

Odbor direktora i menadžment kompanije Montecargo uspeo je, prema rečima njegovih predstavnika, da zaustavi putanju rasta gubitka te kompanije i iz sigurnog stečaja je dovede do pozitivnog poslovanja, koje je u prvom kvartalu ove godine iznosilo 205.000 evra.

Predsjednik Odbora direktora Montecarga Miroslav Brajović izjavio je da će ove godine krenuti sa akcionim planom da zatvore kompletnu neophodnu investiciju na voznim sredstvima.

„Sa tim dovodimo našu železničku kompaniju u ravan sa mnogim železničkim kompanijama u regionu“, naveo je Brajović u saopštenju.

On je rekao da je već završen tender za investicionu opravku dve elektrolokomotive, koje se već nalaze u dvema rumunskim kompanijama. Ukupna investicija će iznositi blizu 80.000 evra, prenosi crnogorska agencija Mina.

Kako navodi Brajović, kompanija je ušla i u investiciju 132 vagona koji su već prošli tender. Ta investicija će iznositi blizu 900.000 evra.

Osim toga, plan kompanije je da do polovine godine raspiše tender i za investicionu opravku još dve elektrolokomotive u iznosu od 800.000 evra.

Brajović smatra da će ova godina biti investiciona, sa ukupnim ulaganjem u vozna sredstva od preko 2,5 miliona evra. On je napomenuo da sve projekte Montecargo radi iz sopstvenih sredstava, a da od države očekuje pomoć u vidu davanja garancije za podizanje namenskog kredita koji će biti uložen u kupovinu novih voznih sredstava.

Brajović je rekao da, pored vidljivog napretka Montecarga, više niko ne može sumnjati u bolju budućnost kompanije.

„Ekonomski progres Montecarga i Luke Bar već je započet i ove dve kompanije pišu istoriju u ekonomskom preporodu ne samo njih, već i države Crne Gore“, smatra Brajović.

On je podsetio da je kompaniju Montecargo 12. marta prošle godine preuzeo novi odbor direktora, čiji su članovi Slobodan Đukić, Marinko Medojević, Dejan Konatar i Veselin Kovač.

Prema rečima Brajovića, odmah po postavljanju novog izvršnog direktora Vladimira Božovića, krenuće se u reformu kompanije i velika investiciona ulaganja kako u lokomotivama, tako i u vagonima.

Za prva tri meseca prošle godine gubitak iznosi 490.590 evra, a već sa četvrtim mjesecom se povećava na 900.000 evra. Brajović napominje da bi preduzeće, da nije zaustavljen rast gubitaka, prošlu godinu završilo u minusu od dva miliona evra, što bi ga odvelo u stečaj.

Kompanija je u poslednjem tromesečju poslovala sa dobitkom u iznosu od 156.520 evra, čime je iz minusa prešla u plus.

Brajović je rekao da je preduzeće ušlo u protokol vraćanja nasleđenih dugova i da je zaostali dug iz 2020. godine kompanija u prošloj godini uspela da vrati u ukupnom iznosu od 2,18 miliona evra.

On je naglasio i da su se u prošloj godini redovno izmirivale zarade zaposlenima u iznosu od 1,96 miliona evra.

MONTECARGO

TRG GOLOOTOČKIH ŽRTAVA 13, PODGORICA , Crna Gora

Poslovni prihodi (EUR):
8.362.364,00 (2021)
Broj zaposlenih:
299 (2021)

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...