odluke aktuelnog menadžmenta ne ulivaju poverenje

Ozbiljne kompanije nisu zainteresovane za kupovinu akcija Elektroprivrede Crne Gore

PoslovanjeRegionVesti

4.5.2022 11:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Ozbiljne kompanije nisu zainteresovane za kupovinu akcija Elektroprivrede Crne Gore Ozbiljne kompanije nisu zainteresovane za kupovinu akcija Elektroprivrede Crne Gore
Trenutno nijedna ozbiljna kompanija nema interes da kupi deset odsto akcija Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), ukoliko nema neki dalji plan, dogovor ili obećanje koje... Ozbiljne kompanije nisu zainteresovane za kupovinu akcija Elektroprivrede Crne Gore

Trenutno nijedna ozbiljna kompanija nema interes da kupi deset odsto akcija Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), ukoliko nema neki dalji plan, dogovor ili obećanje koje bi joj omogućilo da dođe bar do 15 odsto udela, saopštila je bivša ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Sekulić, poslanica Demokratske partije socijalista (DPS), objasnila je da bi po osnovu udela od 15 odsto ta kompanija mogla uticati na poslovne odluke EPCG, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Pobjedu.

Aktuelni menadžment EPCG predložio je da se deset odsto akcija kompanije proda strateškom partneru kako ne bi bile poništene. Reč je o akcijama koje je visokolikvidna EPCG otkupila svojim novcem od bivšeg strateškog partnera, italijanske firme A2A, koja je u elektroenergetsku kompaniju ušla 2009. godine sa 430 miliona evra, a izašla 2017. sa 230 miliona evra za isti paket akcija.

Po zakonu, kompanija je dužna da svoje akcije ili proda ili poništi nakon tri godine. EPCG je prvih deset odsto otkupljenih akcija od A2A poništila 2019. godine i na taj način povećala vlasnički udeo države.

“U ovom trenutku kupovina tih deset odsto akcija EPCG može da bude samo deo nekog pakovanja, koje kasnije može da dovede do značajnijeg uticaja na poslovanje kompanije”, izjavila je Dragica Sekulić.

Ona je uverena da bi za tih deset odsto akcija u ovom trenutku bile zainteresovane kompanije iz okruženja.

Sekulić je ocenila da te kompanije imaju značajno lošije performanse od EPCG, te da ne vidi koja bi bila dodatna vrednost njihovog učešća u vlasništvu elektroenergetske kompanije. Takođe, podsetila je da odluku o prodaji treba doneti na skupštini akcionara, na kojoj će nova Vlada Crne Gore imati svog predstavnika.

“Očekujem da vlada i novi ministar Ervin Ibrahimović dobro promisle koji će stav zauzeti po tom pitanju. Generalno, ne bih bežala od rešenja da se te akcije ponište, jer ih EPCG uvek može emitovati ukoliko bude potrebno”, navela je Sekulić.

ELEKTROPRIVREDA CRNE GORE AD

VUKA KARADŽIĆA BR.2, NIKŠIĆ , Crna Gora

Poslovni prihodi (EUR):
390.998.190,00 (2021)
Broj zaposlenih:
975 (2021)

Ona je izjavila i da joj odluke aktuelnog menadžmenta EPCG ne ulivaju nikakvo poverenje.

Komentarišući navode uprave EPCG da se prodajom ovih akcija sprečavaju štetne posledice i dobijaju sredstva za investicije, Sekulić je podsetila da je aktuelni menadžment odbio 2020. godine zaključen kreditni aranžman sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) vredan 50 miliona evra.

“Ta priča o dobijanju sredstava za investicije ne pije vodu, jer je menadžment EPCG odbio kredit EBRD, koji je bio namenjen za likvidnost u vreme pandemije i koji je bio nuđen po veoma povoljnim uslovima. Uprava EPCG je tada, da su stvarno bili zainteresovani za investicije, mogla pričati o ulasku EBRD u vlasništvo EPCG”, rekla je Sekulić.

Iz EPCG su ranije izjavili da im taj kredit nije bio potreban jer je kompanija likvidna.

Bivša vlada je 20. aprila usvojila informaciju o rešavanju pitanja daljeg statusa sopstvenih akcija EPCG u kojoj se predlaže da se tih deset odsto sopstvenih akcija proda strateškom partneru koji će biti najbolji ponuđač na osnovu jasno utvrđenih kriterijuma i kome bi, kao poznatom sticaocu, bile prodate po ceni koju utvrdi ovlašćeni procenjivač, odnosno putem blok trgovine.

Na taj način bi se, kako je objašnjeno, sprečile štetne posledice za EPCG i dobila neophodna sredstva za sprovođenje značajnih investicionih projekata.

  • DJORDJE1

    4.5.2022 #1 Author

    Ovo može samo loše da se odrazi na elektroprivredu Crne Gore.

    Odgovori

  • IVAN

    4.5.2022 #3 Author

    Mozda i ne sve zavisi od drugih faktora.

    Odgovori

  • MARA

    4.5.2022 #5 Author

    A to im nikako ne ide u prilog..

    Odgovori

  • TINA

    5.5.2022 #7 Author

    Pa nisu zainteresovane, sigurno ne bez razloga

    Odgovori

  • BOLEK

    16.10.2022 #8 Author

    Izgleda da im se ne isplati

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...