uprkos istrazi o korupciji i ostavci premijera

Moody’s podigao rejting Portugalu

EUVesti

20.11.2023 09:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Moody’s podigao rejting Portugalu Moody’s podigao rejting Portugalu
Agencija Moody’s Investors Service podigla je rejting portugalskih državnih obveznica za dva nivoa, te navela „solidne“ izglede za srednjoročni rast privrede. Rejting je revidiran... Moody’s podigao rejting Portugalu

Agencija Moody’s Investors Service podigla je rejting portugalskih državnih obveznica za dva nivoa, te navela „solidne“ izglede za srednjoročni rast privrede.

Rejting je revidiran na A3 sa Baa2, sa stabilnim izgledima, saopštila je kompanija za kreditni rejting sa sedištem u Njujorku. Moody’s je u maju podigao izglede na pozitivne.

Ovaj skok odražava “održive pozitivne kreditne efekte tokom srednjoročnog perioda niza ekonomskih i fiskalnih reformi, razduživanja privatnog sektora i tekućeg jačanja bankarskog sektora“, navodi se u saopštenju agencije, koje je preneo Bloomberg.

Iako se očekuje da će se ekonomija zemlje usporiti ove godine, nakon oporavka nakon pandemije, vlada planira da nastavi da smanjuje teret duga. Portugal je imao treći najveći odnos duga u evrozoni 2022. godine, a Evropska komisija je ranije ove nedelje prognozirala da će biti rangirana na šestom mestu 2023. godine, pošto njen odnos duga prema bruto domaćem proizvodu pada ispod nivoa Francuske, Španije i Belgije.

Portugalski premijer Antonio Košta (Antonio Costa) neočekivano je podneo ostavku prošle nedelje usred istrage o mogućem trgovanju uticajem u vladi. Raspisani su prevremeni izbori za 10. mart, a premijerova ostavka zvanično će stupiti na snagu početkom decembra kako bi se zakonodavcima omogućilo da odobre budžet odlazeće vlade za 2024. godinu.

Moody’s je saopštio da bi ostavka i istraga o korupciji mogli da uspore napredak u investicijama i reformama.

“Činjenica da je ova odluka Moody’sa doneta nakon zakazanih prevremenih izbora pokazuje da su osnove ekonomije čvrste i potvrđuje da je Portugal osvojio mesto u grupi zemalja sa većim kreditnim kvalitetom i većim međunarodnim kredibilitetom“, rekao je ministar finansija Fernando Medina u izjavi za Bloomberg poslatoj e-poštom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...