U Srbiji uskoro i portugalska solarna elektrana i vetropark

Portugalija iz obnovljivih izvora dobija 60 odsto energije

EUVesti

10.4.2023 08:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Portugalija iz obnovljivih izvora dobija 60 odsto energije Portugalija iz obnovljivih izvora dobija 60 odsto energije
Portugalija iz obnovljivih izvora već dobija 60 odsto energije, a za dve godine dostićiće 80 procenata, objavio je RTS uz podsećanje da je u... Portugalija iz obnovljivih izvora dobija 60 odsto energije

Portugalija iz obnovljivih izvora već dobija 60 odsto energije, a za dve godine dostićiće 80 procenata, objavio je RTS uz podsećanje da je u toj zemlji pre godinu i po dana prestala proizvodnja struje iz uglja i ugašena poslednja termoelektrana. Portugalska kompanija HOV uskoro počinje izgradnju 30 miliona evra vredne solarne elektrane u Srbiji.

Brže odricanje od uglja Portugaliji je omogućio povoljan geografski položaj i klima: imaju vodni potencijal, 300 sunčanih dana, i vetar koji stalno duva sa Atlantika. Takođem ta zemlja je u energetsku tranziciju ušla još pre dve decenije, zabeležio je RTS u reportaži.

„Zbog klimatskih promena imamo strategiju investiranja i kombinujemo različite tehnologije u proizvodnji zelene energije. Ključno je da se obezbedi sigurnost isporuka, ali i da industrija ima čistu, pouzdanu i cenovno konkurentnu energiju“, rekla je Ana Fontora Goveja, državna sekretarka za energetiku i klimu u Vladi Portugalije za RTS.

Kompanija „Energija Portugalije“ (EDP) na veštačkom jezeru ima plutajuću solarnu elektranu najveću u Evropi, iz vetra obezbeđuju 49 odsto struje, a iz hidroelektrana 36 odsto. U naredne tri godine u zelene megavate uložiće 25 milijardi evra, sa ciljem da udvostruče kapacitete.

Portugalski investitori su zainteresovani i za ulaganja u našu zemlju. Plan je da već u junu počne gradnja solarne elektrane u Golupcu, vredne 30 miliona evra, a potom i vetroparka.

„Srbija počinje taj važan tranzicioni proces. Zemlja je u usponu i ima pristup finansijskim fondovima za ulaganja, želimo da budemo uključeni. Više studija je pokazalo da postoje savršeni uslovi za naš solarni projekat. Plan je da gradnju počnemo ove godine, a da bude operativan već početkom naredne godine“, rekao je Karlos Konseisao, direktor Inženjeringa, energije i životne sredine – Grupa HOV.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...