NA CRNOJ LISTI TRGOVACA SKORO 100 PRODAVACA SA INSTAGRAMA Većina se bavi prodajom odeće, obuće i parfema

Hi-techLifestyleSrbijaVesti

19.1.2021 14:13 Autor: Marija Jovanović 1

NA CRNOJ LISTI TRGOVACA SKORO 100 PRODAVACA SA INSTAGRAMA Većina se bavi prodajom odeće, obuće i parfema NA CRNOJ LISTI TRGOVACA SKORO 100 PRODAVACA SA INSTAGRAMA Većina se bavi prodajom odeće, obuće i parfema
Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine (UZPV) objavilo je spisak od 97 trgovaca za koje postoji pretpostavka da ne posluju u skladu sa Zakonom o... NA CRNOJ LISTI TRGOVACA SKORO 100 PRODAVACA SA INSTAGRAMA Većina se bavi prodajom odeće, obuće i parfema

Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine (UZPV) objavilo je spisak od 97 trgovaca za koje postoji pretpostavka da ne posluju u skladu sa Zakonom o elektronskoj trgovini, a koji trguju putem društvene mreže Instagram.

Ovog puta, fokus je bio na profilima među kojima je najviše trgovaca koji se bave prodajom obuće, odeće, suplemenata i dodataka ishrani, kao i parfemima.

Čovek kupuje onlajn
Foto: Pixabay.com

U saopštenju povodom objavljivanja „crne liste trgovaca na Instagramu“, UZPV navodi da je osnovni kriterijum da se neki trgovac nađe na listi nepostojanje podataka o poslovnom imenu, adresi sedišta, poreskom (PIB) i matičnom (MB) broju na tim profilima, a uzimajući u obzir činjenicu da se putem istih uredno primaju porudžbine potrošača i očigledno obavlja prodaja robe.

Predsednik UZPV i Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović istakao je da svakodnevno raste broj potrošača koji se javljaju tim organizacijama povodom kupovine putem društvenih mreža od neregistrovanih prodavaca.

Devojka koristi tablet ležeći u krevetu
Foto: Visa

„Nažalost, u ovakvoj situaciji, odredbe Zakona o zaštiti potrošača nisu primenjive i potrošačke organizacije nisu u mogućnosti da postupaju, niti da pruže adekvatne pravne savete, izuzev da potrošače upute na samostalni sudski postupak“, rekao je Papović.

Kako je naglasio, objavljena lista nije konačna, ne predstavlja reprezentativni uzorak po pitanju broja trgovaca „na crno“, niti predstavlja listu trgovaca na koje potrošači najčešće izjavljuju prigovore.

Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine (UZPV) nastavlja sa akcijom evidentiranja trgovaca, za koje postoji pretpostavka da ne posluju u skladu sa Zakonom o elektronskoj trgovini.

  • MARE

    22.5.2022 #1 Author

    Ako nije zvanicna instagram stranica firme ili brenda treba da bude razlog za sumnju.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...